Pentru că ne dorim diversitate pe platoul cu deserturi, cele trei rețete de fursecuri: nuci umplute, fursecuri cu ciocolată și fursecuri cu fulgi de ovăz și migdale, se încadrează perfect, având forme și gusturi diferite și sunt foarte îndrăgite.
Rețeta de nuci umplute - Ingrediente:
- 1 ou
- 50 g zahăr
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 200 g unt gras sau untură
- 150 g iaurt cremos
- 10 g praf de copt
- 1 vârf de linguriță cu bicarbonat de sodiu
- 450-500 g făină
- 2 lingurițe esență de rom
- 400 gem de prune
- 100 g miez de nucă
- zahăr vanilat pentru pudrat
Rețeta de nuci umplute - Mod de preparare
Se amestecă jumătate din cantitatea de făină cu praful de copt și bicarbonatul.
Se freacă oul cu sare și zahăr, se adaugă și esența și se toarnă totul la mijlocul amestecului de făină cu prafurile de copt, unde se face o adâncitură.
Tot acolo se adaugă și untul tăiat în bucăți mici și se începe frământarea aluatului, adăugând treptat și restul de făină, până se obține un aluat nelipicios.
Se înfășoară aluatul într-o folie alimentară și se dă la rece pentru 30 de minute, apoi se porționează în biluțe mici cât jumătate din orificiile formei de copt coji nuci.
Se coc cojile de nuci până se rumenesc, apoi se lasă la răcit.
Câteva din cojile de nuci, cele mai arse, sau mai urâte, mai neuniforme, se sfărâmă și se amestecă cu gemul de prune și cu miezul de nucă măcinat mai grosier și eventual, copt în prealabil.
Cu acest amestec se vor umple restul cojilor și se vor lipi două câte două.
Se servesc pudrate cu zahăr vanilat.
- Tot din categoria rețetelor de deserturi festive, vedeți și Rețeta Biscuiți șprițați cu aromă de vanilie!
Rețeta de fursecuri cu ciocolată sau sau Chocolate Crinkles - Ingrediente:
- 2 ouă mari
- 150 g unt cu 82% grăsime
- 300 g ciocolată amăruie
- 300 g făină
- 250 g zahăr pudră
- 2 lingurițe esență de migdale/rom/mentă
- 10 g praf de copt
- puțină sare
Mod de preparare pentru Rețeta de fursecuri cu ciocolată sau sau Chocolate Crinkles
Ciocolata ruptă în bucăți mici se topește împreună cu untul, la microunde, sau pe baie de aburi. Se lasă la răcit.
Se bat ouăle mai întâi cu un praf de sare, apoi se adaugă 125 g de zahăr și se bat în continuare.
Se adaugă făina amestecată cu praful de copt, apoi ciocolata topită și se omogenizează.
Compoziția obținută se lasă la frigider 1-2 ore.
Se formează mici mingiute din compoziție, se trec prin zahărul pudră, oprit, se așază în tava cu hârtie de copt și se dau la cuptor pentru 15 minute, la 180 de grade.
Fursecurile se vor dezvoltaîn timpul tratamentului termic și se vor crăpa frumos, împrăștiind zahărul pudră printre crăpături.
Sunt de mare efect mai ales în preajma sărbătorilor!
- Din aceeași categorie de deserturi festive amintim și Rețeta Brăduți de Crăciun!
Ingrediente pentru Rețeta de Fursecuri cu fulgi de ovăz și migdale:
- 250 g unt cu 82% grăsime
- 2 ouă
- 125 g zahăr
- 100 g făină
- 150 g fulgi de migdale
- 300 g fulgi de ovaz
- 1 plic praf de copt
- 1 linguriță esență de migdale
- un praf de sare
Mod de preparare pentru Rețeta de Fursecuri cu fulgi de ovăz și migdale
Amestecăm ouăle cu un praf de sare, apoi cu zahărul până se spumează.
Adăugăm untul moale, apoi făina amestecată cu praful de copt, fulgii de ovăz, esența și omogenizăm bine compoziția.
La final, încorporăm fulgii de migdale, cu grăjă să nu-i strivim prea tare, apoi acoperim aluatul și-l lăsăm la odihnit 20-30 de minute.
Formăm fursecurile luând câte o lingură din compoziție și așezându-le în tava tapetată cu hârtie de copt.
Le coacem pentru 15-20 de minute, la 180 de grade.
Sunt gustoase și tare sățioase, merg preparate de sărbători!