Sarmalele, unul dintre cele mai apreciate feluri tradiționale de mâncare, pot fi preparate în multe moduri, chiar și de post cum este și rețeta de față: Sarmale în foi de varză acră, umplute cu orez și stafide sau prune uscate.
Ingrediente
- 3 verze potrivit de mari
- 200 g orez
- 2-3 cepe galbene
- 200 ml ulei
- 200 g bulion sau pastă de roșii
- 50 g stafide/prune uscate
- 1 ardei gras sau capia
- piper
- sare
- boia de ardei dulce
Mod de preparare sarmale în foi de varză acră, umplute cu orez și stafide
Tăiem foile de varză pentru sarmale, le scoatem nervurile groase și păstrăm foile cele mai frumoase.
Restul le tocăm fideluţă.
Tocăm ceapa solzișori.
Călim în ulei, jumătate din ceapa tocată, până devine translucidă, adăugăm orezul și le amestecăm pe foc, pentru 1-2 minute.
Adăugăm jumătate din cantitatea de bulion si apă fierbinte, în cantitate dublă faţă de orez.
Asezonăm gustul cu piper, boia de ardei si sare și mai lăsăm orezul pe foc până absoarbe toată apa, apoi adăugăm stafidele sau prunele uscate, fără sâmburi.
Călim restul de ceapă în ulei , adăugăm restul de bulion și o ceașcă de apă, ardeiul gras, tocat mărunt si varza tocată fideluță.
Amestecăm totul pentru câteva minute, apoi stingem focul.
Formăm sarmalele în foile de varză oprite, cu compoziția de orez și stafide.
Așezăm, într-o cratiţă încăpătoare, un rând de varză tocată, un rând de sarmale în formă de cerc, iar la mijloc și deasupra completăm cu restul de varză. Strecurăm și foile de dafin și crenguța de cimbru pe la mijloc.
Completăm cu apă și zeamă de varză și punem sarmalele să fiarbă până varza este bine pătrunsă.
Le servim cu mămăliguță, cu ardei iute, după cum dorim.