O plăcintă săsească, dintr-un aluat fraged, la care se adaugă umpluturi de-ţi lasă gura apă: şuncă, brânză sau varză. Şi are un secret cu care nu dă greş: crusta rumenă de smântână.
Cuptorul vechi de zeci de ani şi covata din lemn de salcie sunt secretele unei plăcinte săseşti delicioasă - honcliş, pe numele ei. Iar, în ultima vreme, tanti Saveta nu mai face faţă comenzilor, care vin nu numai de la orăşeni, ci şi de la oamenii din satele vecine.
Reţeta plăcintei este simplă şi nici nu presupune multe ingrediente. Ouăle se bat cu un strop de sare, apoi tanti Saveta toarnă laptele cald şi adaugă drojdia. Presară făină, frământă bine şi lasă totul la dospit. Când aluatul a crescut, îl întinde cu făcăleţul şi îl răsfaţă cu diverse umpluturi: varză, urdă, şuncă sau cârnaţi. Regula casei: prima porţie de este întotdeauna a soţului, care dă verdictul!
Cu coşul plin de bunătăţi, tanti Saveta nu lipseşte în niciun weekend de la târgul tradiţional organizat în centrul Bistriţei.