- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Zamă de leurdă cu cartofi și Pături de mămăligă cu brânză și cârnați, două rețete ce pot alcătui meniul unei mese din zi.
Ingrediente pentru rețeta Zamă de leurdă cu cartofi
- 6 legături de leurdă
- 2 morcovi
- 500 g costiță de porc, fără os
- 300 g slănină afumată
- 500 g cartofi
- 1 legatură ceapă verde
- 500 ml smântână de gătit
- 4 ouă
- 1 borcan ardei iute
- Ulei
- piper alb.
Mod de preparare pentru rețeta Zamă de leurdă cu cartofi
Pregatim ingredientele enumerate mai sus, alegem, spălăm și tăiem leurda, curățăm morcovii, cartofii, ceapa, spargem ouăle și separăm gălbenușurile de albușuri.
Punem o oală la foc și adăugam 20 de cubulețe de slănină afumată, cu șorici și se transformă niște mini jumări și câteva cubulețe de costiță afumtă, fără os.
După ce s-au facut jumările și s-a rumenit costița, se adaugă morcovii feliați. Amestecăm și îi lăsăm la foc până capătă o culoare translucidă.
Adăugăm ceapa și sarea și amestecăm bine pentru câteva secunde.
Adăugăm 2 litri de apă rece.
Adăugăm cartofii, punem capacul și lăsăm preparatul la fiert aproximativ 15 minute, apoi adăugăm câteva rondele de usturoi, aproximativ 2 căței.
Când timpul de fierbere s-a scurs, adăugăm leurda și lăsăm în continuare supa la fiert aproximativ 2 minute.
Între timp, amestecăm smântâna cu galbenușurile de ouă până obținem o pastă omogenă.
Adăugăm un polonic de ciorbă fierbinte peste compozția obținută si o omogenizăm.
Turnăm compoziția în ciorbă și amestecăm bine. Lăsăm ciorba de cartofi cu leurdă la foc până dă în clocot, apoi adăugăm feliile de ardei iute.
Ingrediente pentru rețeta Pături de mămăligă cu brânză, jumări și cârnați
- 1 Kg de mălai
- 1 kg iaurt natural
- 500 gr cârnati afumați, cruzi
- 400 gr piept de porc afumat/bacon
- 300 gr brânză de oaie
- 2 ouă
- 1 legătură ceapă verde
- 1 legătură de mărar verde
- 500 gr smântână
Mod de preparare pentru rețeta Pături de mămăligă cu brânză, jumări și cârnați
Se preîncăzeste cuptorul.
Se pune apă cu sare la fiert. Între timp, se taie cărnurile cubulețe și se pun la prăjit într-o tigaie încinsă, în prealabil.
Când apa dă în clocot, se face mamaliga care trebuie să iasă moale.
Când carnea s-a rumenit, se scoate într-un vas separat si se pastreaza untura rămasă,.
Cu ea o să ungem tăvițele în care o sa punem la cuptor păturile cu brânză în porții individuale și totodată, se va folosi și la compoziție.
Se pune un prim strat de mămăligă în tavă, nu foarte gros, iar deasupra unul de carne friptă în tigaie. Încă un strat de mămăligă, unul de brânză, puțină untură, un strat de carne, unul de mămăligă, brânză și tot așa, strat după strat, până ce se termină ingredientele.
La ultimul strat se decorează cu carne și slănină crestată.
Se ung cu un ou bătut și se dau la cuptor cam 20-30 minute.
Se serveșc fierbinți, cu smântână rece sau cu lapte de oaie.