Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Cel mai vechi restaurant din lume are 1.213 ani. Columb, Mozart ori Haydn au servit o ciorbiță aici!

Prima atestare documentară a restaurantului St.Peter Stiftskeller datează de pe la 803, când un curtean de-al lui Carol cel Mare, uimit de plăcintele de aici, a lăsat o cronică, prima recenzie din istorie. Cu timpul, Columb, Mozart ori Haydn au trecut prin locanta din Salzburg, spre a-și bucura papilele gustative. După 1.213 ani de la deschidere, spațiul e plin de mușterii

Prima atestare documentară a restaurantului ”St.Peter Stiftskeller” datează de pe la 803, când un curtean de-al lui Carol cel Mare, uimit de plăcintele de aici, a lăsat o cronică, prima recenzie din istorie. Cu timpul, Columb, Mozart ori Haydn au trecut prin locanta din Salzburg, spre a-și bucura papilele gustative. După 1.213 ani de la deschidere, spațiul e plin de mușterii

Anu-i 803. Pe teritorul de azi al României, alde Glad, Gelu ori Menumorut se chinuie să formeze niște voievodate când Alcuin, un băiat citit de la curtea lui Carol cel Mare, trage la cârciuma din Salzburg. În urbe funcționează Mănăstirea Sf. Petru și, pe marginea ei se află și un mic resturant, ”Sf. Peter Stifftskeller”, pregătit să ostoiască setea și foamea mușteriilor. Rămâne uimit de plăcintele de aici, lasă o cronică - un fel de review din zilele noastre - și pleacă. Nu știe că tocmai a iscălit pe actul de naștere al celui mai vechi restaurant din lume, unul care funcționează de atunci, fără întrerupere, de peste 1.200 de ani.

Dacă sapi nițeluș pentru a găsi firmele cu cea mai lungă istorie neîncetată, dai peste șase japoneze: Kongo Gumi e prima. Fondată la 578, cu scopul de a ridica pagode, continuă să se descurce și acum. Întâia companie europeană e...restaurantul din Salzburg cel care hrănește comesenii de peste un mileniu. Pe la 1.500, între două călătorii spre Lumea cea Nouă, Cristofor Columb a tras aici. Mozart, minunea, cel de prin partea locului, a servit un șnițel ca la carte pe la 1.780. 20 de ani mai târziu, cârciumioara primește dreptul de a produce și de a servi bere. Michael Haydn, compozitor, fratele celebrului Joseph se odihnește, la 1.800 la o măsuță, tupele franceze ale lui Napoleon fac o vizită. Locanta trebuie să se modernizeze: apare ”salonul” baroc, ”St. Peter Stiftskeller” începe să-și facă reclamă prin tot orașul.

În timpul Primului Război Mondial restaurantul este jefuit, apoi se trece la redecorare. În 2015, o comise de specialiști stabilește că ușa locului este făcută la 1.710, viețuind, cu mici reparații, încă de atunci. Deși pare greu de crezut, la 1.213 de la inauguare, restaurantul continuă să-și servească, în același spațiu, mușterii.

Video