- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Odată cu venirea verii, oamenii gasesc tot mai multe modalități prin care să se răcorească într-o zi caniculară. Aerul condiționat, pepenele rece, înghetața, dușurile sau hainele dintr-un țesut subțire sunt câteva dintre metodele care ne sporesc confortul când temperaturile sunt ridicate.
Pe timp de caniculă este foarte important să ne menținem o alimentație sănătoasă, care poate regla temperatura corpului. Nutriționista Lygia Alexandrescu a oferit mai multe sfaturi despre fructele și legumele care au mai multe efecte benefice asupra corpului pe timpul verii.
Citește și: Înghețată proteică de căpșuni. Desertul pe care îl mănânci fără să te simți vinovată
Alimente care scad temperatura corpului şi răcoresc
Castraveți, ardeii, tomatele, țelina, dovlecelul sau fructe, cum ar fi căpșunele, cireșele sau caisele au rolul de a ajuta corpul să se hidrateze datorită conținutului ridicat de apă și nutrienți, conform antena3.ro.
De altfel, bananele, perele, merele pot fi combinate cu unt de migdale într-un smoothie carea ajută la sațietate.
Dovleacul, broccoliul, sparanghelul sunt doar câteva dintre legumele care pot fi preparate pe grătar, atunci când vremea este caniculară. Pentru a avea un gust mai savuros, acestea pot fi condimentate cu lămâie, busuioc sau pătrunjel.
Citește și: De ce nu e bine să furi mireasa la nuntă. Ce istorie tristă are acest obicei foarte des întâlnit
În ceea ce privește băuturile care ne ajută să ne răcorim pe timpul verii, nutriționista Lygia Alexandrescu recomandă apa minerală, ceaiul de ghimbir, ceaiul verde, sucul proaspat de lamaie și ceaiul de mentă, pe care trebuie să le consumăm la o temperatură acceptabilă.
Un lucru foarte important, băuturile reci sau cu gheață nu ajută la răcorirea corpului, ci pot genera unele complicații la nivelul gastro-intestinal și încetinesc digestia.
De asemenea, este recomandat să nu consumăm băuturi alcoolice, carbogazoase, cu mult zahăr sau cafeină pe o vreme caniculară deoarece ne afectează metabolismul. Apa în cantități mari este cel mai bun ingredient pentru o hidratare corespunzătoare pe timpul verii.
De ce nu e bine să consumăm înghețată vara
Cei mai mulți oameni obișnuiesc să se răcorească la finalul unei zi caniculare cu o înghețată, însă foarte puțini știu că aceasta are unele efecte nebănuite asupra corpului. Se pare că desertul rece nu ajută la scăderea temperaturii corpului.
Persoanele care consumă des înghețată trebuie să știe că aceasta crește temperatura corpului pe timp de caniculă, deoarece corpul face un efort mai mare pentru a metaboliza zahărul și grăsimile saturate din alimente, ceea ce se întâmplă și în cazul acestui desert rece, potrivit sursei citate mai sus.
Nutriționiștii recomandă ca în sezonul cald să consumăm deserturi care nu conțin produse lactate, ci fructe de sezon tăitate cubulețe sau amestecate cu puțină miere.
De ce nu e bine să mâncăm pepene la mare
De altfel, nici pepenele rece nu reprezintă o soluție bună pentru a ne răcori când temperaturile sunt ridicate. Acest fruct este foarte bogat în apă, motiv pentru care fermentează și dă senzația de balonare.
Cei care obișnuiesc să consume pepene pe plajă trebuie să știe că nu este benefic să intre imediat în apa mării după ce au consumat acest fruct, ci să aștepte cel puțin o jumătate de oră după ce l-au mâncat.