Cu siguranță ți s-a întâmplat ca atunci când gătești paste să le clătești înainte de-a le amesteca în oală sau în diferite vase cu restul ingredientelor. Totuși, bucătarii știu de ce nu e bine să faci asta. Descoperă în rândurile de mai jos care este adevăratul motiv.
De ce nu trebuie să clătești pastele după ce le-ai fiert, de fapt. Sfaturi de la bucătari
Deși poate părea extrem de simplu și ușor, să prepari o porție cu adevărat gustoasă de paste implică să cunoști câteva secrete culinare. Unul dintre ele arată de ce nu trebuie să clătești pastele după ce le fierbi, iar explicația este una cât se poate de logică.
Citește și: Paste cu ton și spanac. Rețeta care e gata în 15 minute
Bucătarii din întreaga lume folosesc acest truc pentru a obține preparate cu totul și cu totul savuroase, ce impresionează nu doar prin gust, ci și prin textură.
Citește și: De ce nu trebuie să lași tacâmurile pe farfurie în forma literei X, dacă te afli la restaurant. Ce semnifică
Astfel, specialiștii în materie de gătit sunt de părere că nu e bine să clătești pastele după ce le fierbi, fiindcă poți folosi apa rămasă în oală pentru a da consistență sosurilor. Atunci când fierbi paste, acestea eliberează o cantitate de amidon, acesta fiind și motivul pentru care apa din oală capătă un aspect ușor lăptos.
Citește și: Mâncare de varză cu paste tricolore. Rețetă de post
Renunță să mai adaugi apă simplă în sosuri, ci încearcă să folosești această apă cu amidon, care va face sosurile să se lege mai bine și să capete o consistență aparte, fără să mai fie nevoie să adaugi tu alte ingrediente. În plus, amidonul va ajuta sosul să se prindă mai bine de suprafața pastelor, ceea ce te va ajuta să mănânci mai bine, fără ca sosul să rămână la final în farfurie. Iată de ce nu e bine să clătești pastele după ce le fierbi, potrivit celor de la mentalfloss.com.
Mai mult decât atât, secretul pentru a obține paste gustoase și cu o textură plăcută este acela de-a nu folosi o cantitate prea mare de apă la fiert și de-a nu le fierbe până ce devin mult prea moi. Experții în materie de gătit recomandă să le pregătim al dente și să le lăsăm apoi să absoarbă din sosul adăugat ulterior.
Citește și: Cum se prepară corect pastele. Un ghid complet în 10 pași
Nu e bine să clătești pastele înainte să adaugi sosul, pentru că asta va face ca sosul să nu mai fie la fel de bine absorbit.