Antena Căutare

De ce poartă doctorii halate albe și cum îi poate afecta pe pacienți acest lucru

Numeroși tineri visează la ziua în care vor depune jurământul lui Hipocrate și vor deveni medici. Totuși, puțini sunt cei care știu de ce toți doctorii poartă halate albe, indiferent de țară sau spital.

Galerie
Halatul alb are o istorie mai puțin știută | sursa foto: Profimedia

Aproape că nu există persoană care să nu știe faptul că medicii poartă halate albe, iar explicația este una uluitoare.

Studenții la medicină abia așteaptă ziua în care, pentru prima oară, vor putea purta așa ceva cu mândrie. Abia la absolvire, tinerii mediciniști au ocazia să simtă emoția îmbrăcării unui halat alb. Se pare că în spatele acestui detaliu stă o întreagă istorie, mai puțin cunoscută.

De ce poartă doctorii halate albe

În primul rând trebuie să menționăm faptul că abia spre finalul secolului 19, doctorii și oamenii de știință au început să realizeze cât de important este ca spitalul, laboratoarele și orice mediu de lucru să stea sub semnnul curățeniei depline, pentru a preveni apariița bacteriilor, înmulțirea acestora sau răspândirea diferitelor boli. Iată totuși de ce medicii poarte halate albe.

De ce poartă doctorii halate albe și cum îi poate afecta pe pacienți acest lucru

Culoarea alb semnifică, fără doar și parte, ideea de curățenie. Abia atunci, la final de secol 19, spitalele au început să facă tranziția către cearșafuri albe și haine sau uniforme albe, ca să reflecte mai bine lupta lor împotriva germenilor.

Citește și: De ce sunt albe vasele de toaletă din băile noastre. Iată explicațiile

În 2007, un medic pe nume Mark S. Hochberg a explicat pentru o celebră publicație medicală internațională faptul că motivul pentru care doctorii poartă halate albe este cu totul altul. Potrivit acestuia, culoarea a fost aleasă fiindcă reprezintă un simbol pentru adevăr și transparență.

imagine cu mainile incrucisate ale unui medic in halat alb

Doctorii din întreaga lume poartă halate albe

Trecerea medicilor de la uniforme negre la halate albe s-a făcut destul de rapid, lucru surprins și de pictorul american Thomas Eakins. În 1875, acesta picta o lucrare („The Gross Clinic”) în care medicii aveau halate negre. Peste 15 ani, același artist a realizat o pictură („The Agnew Clinic”) în care doctorii poartă toți halate albe.

Citește și: N-au vrut s-o lase să fie medic, doar fiindcă era femeie! Maria Cuțarida Crătunescu, prima femeie doctor din România, a zdruncinat regulile bărbaților

Chiar dacă aceste halate albe îi ajută pe medici să iasă în evidență și să se distingă de restul persoanelor dintr-un spital, iată totuși că există și un efect negativ pe care îl au asupra pacienților, informează cei de la mentalfloss.com.

De-a lungul timpului s-a observat faptul că unii pacienți suferă de sindromul „halatelor albe” sau „hipertensiune de halate albe”, ce se manifestă printr-o stare de anxietate și tensiune arterială ridicată la bolnavii care ajung în spital sau care intră în cabinetul unui medic. Ca să își relaxeze pacienții, unii dintre doctori aleg să își dea halatul alb jos.

Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x