Antena Căutare

Nou tip de înșelăciune pe bază de certificate verzi de vaccinare anti-COVID false. Ce avertisment au lansat polițiștii

Polițiștii avertizează cu privire la existența unui nou tip de înșelăciune legată de comercializarea de certificate verzi de vaccinare anti-COVID false. Autoritățile investighează cazuri în care cetățenii au vrut să-și achiziționeze certificate false, iar după efectuarea plății, așa-zișii vânzători nu au mai răspuns.

certificat-verde-masina-politie-colaj
Poliția Română atrage atenția asupra existenței unui nou tip de înșelăciune, pe fondul certificatelor de vaccinare | Shutterstock

Polițiștii au lansat un avertizment cu privire la existența unui nou tip de înșelăciune. În contextul necesității certificatului verde pentru desfășurarea mai multor activități, au apărut anunțuri care promit falsificarea acestor documente.

Astfel, polițiștii au explicat că sunt postate anunțuri prin care sunt cerute sume de aproximativ 100 de euro sau echivalent bitcoin, în schimbul falsificării certificatului verde de vaccinare.

În ce constă noua modalitate de înșelăciune cu cerificate verzi false

După ce se face tranzacția, așa-zișii vânzători nu mai transmit nimic. Pentru că și cei care fac plata săvârșesc o faptă ilegală, această metodă de înșelăciune se dezvoltă din ce în ce mai mult.

Citește și: Purtarea măștii de protecție redevine obligatorie în spațiile publice deschise. Anunțul Ministerului Sănătății

„Acest tip de înşelăciune este facilitat de anonimatul oferit de aplicaţiile securizate de comunicare şi de plată, precum şi de reticenţa persoanelor înşelate de a sesiza faptele, întrucât acestea sunt de natură penală", au anunțat polițiștii, potrivit news.ro.

Poliți Română a explicat miercuri cum se desfășoară procesul de înșelăciune.

"Amatorii de astfel de documente falsificate intră în discuţii cu ofertantul prin conversaţii scrise, private şi transmit datele de identificare pentru completarea aşa-zisului certificat, fiindu-le solicitată plata unor sume de bani, de aproximativ 100 de euro, pentru eliberarea unui certificat de vaccinare cu doză unică. Plata este solicitată în echivalent bitcoin, prin intermediul automatelor de plată sau în euro, prin aplicaţia PayPal, fiind oferite instrucţiuni precise de plată şi codul QR al portofelului electronic sau, după caz, adresa de e-mail a beneficiarului", au anunțat polițiștii.

Citește și: Rata de infectare cu SARS-CoV-2 a depășit pragul de 10 cazuri la mia de locuitori în București. Ce restricții sunt în vigoare

Avertismentul polițiștilor cu privire la noua metodă de înșelăciune

Poliția Română a explicat că așa-zișii comercianți ai certificatelor falsificate cer cât mai rapid efectuarea plății, oferind ca garanție fotografii ale documentului solicitat.

"După efectuarea plăţii, vânzătorul nu mai transmite nimic şi blochează conversaţiile cu solicitantul. Acest tip de înşelăciune este facilitat de anonimatul oferit de aplicaţiile securizate de comunicare şi de plată, precum şi de reticenţa persoanelor înşelate de a sesiza faptele, întrucât acestea sunt de natură penală", a adăugat IGPR.

Citește și: Cum se manifestă simptomul "degetele Covid-19" și de ce unele persoane pozitive la coronavirus fac această afecțiune

Poliția Română efectuează investigații în acest caz.

"Atragem atenţia tuturor cetăţenilor asupra acestui nou tip de înşelăciune, de a nu deveni victimă a acesteia, precum şi asupra naturii penale a faptelor", a subliniat Poliţia.

Model de declarație pe propria răspundere pentru nevaccinați. Cum arată și când trebuie folosit documentul... Purtarea măștii de protecție redevine obligatorie în spațiile publice deschise. Anunțul Ministerului Sănătății...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x