- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Societate este într-o continuă evoluție, dar normele bunului simț rămân neschimbate. Oricât de civilizați am vrea să părem și oricât de mulți ani de-acasă avem în portofoliu, există lucruri pe care fie nu le știm, fie ne scapă.
Uneori cele mai bune intenții duc la situații stânjenitoare, totul din cauza faptului că nu suntem stăpâni pe anumite reguli de etică sau bun simț.
De exemplu, ține de rafinament și distincție ca anumite lucruri personale să rămână exact așa: persoanle, intime. Tocmai de aceea situația financiară, cadourile primite sau cele oferite nu sunt subiecte care ar trebui să-și facă loc pe profilul dumneavoastră de Facebook sau Instagram.
Citește și: Bunele maniere, reguli învechite sau de bun simț? Ce să nu faci niciodată, dacă nu vrei să fi marginalizat
Din cauza erei tehnologice în care ne situăm, foarte mulți utilizatori ai platformelor sociale se mândresc cu noile achiziții fără niciun pic de modestie: fie că este o vacanță de lux, o mașină scumpă sau un nou iubit, mulți aleg să ignore regulile impuse de Codul de Etică. Este mult mai ușor să-ți construești o imagine, o carcasă, care să te înfățișeze drept ceva ce nu ești cu adevărat, decât să fii adevărat și să-ți asumi realitatea în care trăiești.
Mai jos avem 15 reguli din Codul de Etică pe care cu toții ar trebui să le stăpânim. Fie că unele par de modă veche, mult prea ruginite și sufocante pentru vremurile în care trăim, însă câteva dintre ele sunt vitale și este recomandat să le respectăm.
1. Atunci când suntem cu cineva, iar acea persoană întâlnește o cunoștință, și noi trebuie să o salutăm, chiar dacă nu o cunoaștem.
2. Nu salutăm ținând mâinile în buzunare sau fiind cu gura plină.
3. Verificare telefonului în mod constant în timp ce suntem la o întâlnire ar putea indica dezinteres și plictiseală. Nimeni nu-și dorește să își petreacă timpul cu cineva care nu îi acordă atenție și respect.
4. Când strănutăm, tușim sau căscăm, se pune întotdeauna mâna la gură, indiferent de distanța sau de relația pe care o avem cu o persoană. Este indicat să purtăm mereu la noi șervețele sau batistă.
5. Într-un restaurant sau bar, bărbatul va intra mereu primul.
Citește și: Reguli de bune maniere, pe care toată lumea trebuie să le cunoască
6. La masă, se va aplica „Regula gheișei”: Nu suflați în mâncare/ceai/cafea. Așteptați pur și simplu să se răcească.
7. Întotdeauna trebuie să le mulțumim tuturor celor care ne ajută, pentru că acesta este un semn de apreciere,
8. Nu este frumos să vorbim prea tare în spațiile publice, ori să ne holbăm la oameni. Acest lucru este insultător.
9. Când suntem la mare, la munte sau la picnic, este recomandat să strângem gunoiul în urma noastră.
10. Conducătorii auto trebuie să aibă grijă să nu stropească pietonii.
11. Bărbații politicoși respectă femeile în mod egal.
12. Bărbații nu trebuie să țină geanta unei femei. Pot duce doar paltonul.
13. Mulți oameni cred că singurul mod adecvat de a mânca sushi este cu ajutorul bețișoarelor. Adevărul este că bărbații, spre deosebire de femei, pot mânca sushi și cu mâinile.
14. Nouă lucruri ar trebui ținute secrete: vârsta, averea, certurile din familie, religia, problemele familiale, aventurile amoroase, cadourile, onoarea și dizgrația.
15. Indiferent de funcția pe care o avem, atunci când intrăm într-o cameră trebuie să îl salutăm pe toți cei aflați acolo.