Antena Căutare

Adevărul despre cât de des ar trebui să te speli pe cap. Obiceiurile pe care ar trebui să le schimbi în noul an

Masajul scalpului și igiena corespunzătoare între spălări sunt esențiale pentru menținerea sănătății scalpului, iar consultul unui dermatolog este recomandat pentru probleme persistente precum mătreața sau căderea părului. Iată câteva sfaturi pentru îngrijirea părului în noul an.

Adevărul despre cât de des ar trebui să te speli pe cap. Obiceiurile pe care ar trebui să le schimbi în noul an Galerie
Adevărul despre cât de des ar trebui să te speli pe cap. | shutterstock.com

Un raport despre o substanță chimică cancerigenă depistată în unele șampoane uscate s-ar putea să vă fi determinat să vă regândiți rutina de îngrijire a părului. Dar experții spun că nu există un răspuns unic pentru toți în ceea ce privește frecvența cu care ar trebui să vă spălați părul - sau ce puteți face pentru a-l întreține în zilele libere, notează CNN.

Citește și: Iluzie optică virală! Privește atent imaginea și descoperă unde se află Moș Crăciun, de fapt. Doar cei isteți îl găsesc

"Unii oameni cred că trebuie să se spele pe cap în fiecare zi, altfel vor avea părul foarte gras", a declarat Dr. Anthony Rossi, dermatolog asistent la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York și membru al Asociației Academiei Americane de Dermatologie. "Dacă își dau o șansă, s-ar putea să vadă că de fapt nu au acel scalp sau păr gras. Și, pe de altă parte, s-ar putea să nu poată tolera să meargă prea mult timp sau prea rar, deoarece simt că scalpul lor devine foarte gras."

Frecvența cu care ar trebui să vă curățați părul depinde de mai mulți factori, inclusiv de tipul și stilul de păr, de cât de gras tinde să devină scalpul dumneavoastră și de nivelul de activitate.

"Este un fel de efort personal", a spus Rossi. Spălatul prea des poate usca și face părul tern, în timp ce acumularea de ulei din cauza spălării insuficiente poate duce, de asemenea, la miros.

Citește și: Femeia care se iubește erotic cu un stejar. Ce spune despre „marea dragoste” dintre ei și cum a ajuns să facă asta

Iată cum să vă dați seama ce funcționează pentru dumneavoastră. Când să vă spălați pe păr

Specialista le spune în general pacienților săi că ar trebui să se spele pe păr o dată sau de două ori pe săptămână. Dar dacă ați avut parte de tratamente chimice care vă pot usca părul - cum ar fi decolorarea sau vopsitul - este posibil să doriți să îl spălați mai puțin de o dată pe săptămână pentru a evita ruperea sau fragilizarea părului sau vârfurile despicate, a spus el.

Dacă scalpul dumneavoastră este foarte gras, s-ar putea să fie nevoie să îl spălați chiar și o dată pe zi, potrivit site-ului web al Asociației Academiei Americane de Dermatologie. Vârsta dumneavoastră poate juca un rol, de asemenea.

"În timpul pubertății avem acest val de hormoni și, astfel, glandele sebacee se pot mări. Este un motiv pentru care oamenii au acnee în adolescență", a spus Rossi. Copiii ar putea să se confrunte cu scalpul uleios în timpul anilor de pubertate, așa că spălarea părului mai des ar putea fi de ajutor, a adăugat el.

Scalpul nostru produce mai puțin ulei pe măsură ce îmbătrânim

Părul dumneavoastră ar putea fi mai predispus să se usuce sau să se rupă dacă este creț sau ondulat, spune asociația. Spălatul prea des poate exacerba acest lucru, așa că părul gros și creț în general nu trebuie spălat zilnic sau chiar săptămânal, potrivit asociației.

Dar ar trebui să îl spălați cel puțin o dată la două-trei săptămâni pentru a vă menține scalpul și părul curat și sănătos.

Ce trebuie să faci între spălări

Îngrijirea părului și a scalpului nu se face doar la duș. "Cred că este important să ai o igienă a scalpului. La fel ca și igiena bărbii, vrei să ai grijă de pielea de dedesubt", a spus Rossi. "Aveți grijă de ea și pieptănați-vă (părul).

Cel puțin masarea pielii scalpului vă va ajuta foarte mult și la curatarea impurităților. Așa că nu trebuie neapărat să îl spălați cu un șampon propriu-zis, dar menținerea curățeniei este foarte utilă", a adăugat Rossi. "De asemenea, puteți folosi lucruri precum balsamul fără clătire sau uleiurile pentru scalp care ajută la hrănirea și hidratarea scalpului."

Dacă transpiri în mod regulat din cauza exercițiilor fizice, nu este nevoie să îți șamponezi părul de fiecare dată, cu excepția cazului în care există o creștere excesivă a bacteriilor sau dacă părul sau scalpul începe să miroasă, a spus Rossi. Puteți să-l clătiți cu apă dacă doriți.

Cele mai multe șampoane uscate au fost considerate sigure pentru păr, dar nu vă bazați pe ele des, a spus Rossi.

Dacă observați un exces de ulei chiar în jurul liniei părului, ați putea să-l ștergeți cu hârtii de tamponare cosmetice, a adăugat ea.

Dacă înotați într-o piscină cu părul expus la apă, clorul îl poate face uscat și fragil.

Dacă vă confruntați cu probleme perpetue la nivelul scalpului sau al părului - cum ar fi mătreața, căderea părului sau părul fragil - ar trebui să consultați un dermatolog certificat care tratează afecțiunile din aceste zone, a spus Rossi.

Citește și: O femeie a simțit că ceva se mișcă în ureche. Ceea ce a urmat i-a lăsat mască pe toți cei prezenți în casă. Ce a descoperit

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x