Dermatologul Carrie L. Kovarik, profesor asociat al Spitalului Universității din Pennsylvania, susține că o barbă îngrijită în mod corespunzător nu poate avea niciun efect, în niciun fel, atunci când vine vorba de coronavirus. Atâta timp cât persoana respectă regulile de distanțare socială și o igienă adecvată.
Așadar, barba nu reprezintă un pericol pentru sănătate, cum nici bărbieritul nu e o soluție sigură de prevenire a unei eventuale infecții cu COVID 19.
Citește și: Primul semn al agravării bolii dată de COVID-19. Când trebuie să ajungi de urgență la spital
Și asta pentru că, în primul rând, coronavirusul se răspândește prin picăturile care ajung în aer atunci când o persoană infectată tușește, strănută, ori vorbește precipitat.
Totodată, John Swartzberg, profesor emerit la Școala de Sănătate Publică a UC Berkley, a afirmat că bărbații cu barbă ar putea „teoretic” să transfere coronavirusul din părul facial în gură, nas sau ochi, doar în condițiile în care o persoană infectată a tușit ori a strănutat extrem de aproape de el.
Cu toate acestea, Swartzberg a adăugat că nu există încă studii pe această temă.
În februarie, Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din SUA a lansat un grafic informativ cu privire la tipurile de barbă şi relaţia acestora cu măştile de protecţie sanitare, folosite inclusiv împotriva coronavirusului.
Graficul cu pricina datează din noiembrie 2017 - cu mult înaintea focarului actual de coronavirus - și tratează mai mult de 30 de stiluri diferite de păr facial și modul în care unele dintre ele permit poziționarea unei maști respiratorii și care îi reduc eficitatea.
Citește și: Este posibil să fi avut coronavirus și să nu știu? Doi experți din SUA explică la ce trebuie să fii atent
O barbă lungă, spre exemplu, nu permite așezarea unei măști respiratorii cum trebuie și o pot face inutilă. Şi alte tipuri de barbă, precum „Ducktail” sau „Circle”, fac din mijlocul de protecție, o inutilitate.