Antena Căutare

Ai nevoie de autorizație pentru un grătar de grădină? Ce spune IGSU

Un grătar, fie el construit sau cumpărat este important în amenajarea grădinii sau a curții. Este bine să știm însă câteva lucruri despre grătarul de grădină

Ai nevoie de autorizație pentru un grătar de grădină? Ce spune IGSU Galerie
Grătar de grădină

Un grătar, fie el construit sau cumpărat este important în amenajarea grădinii sau a curții. Este bine să știm însă câteva lucruri despre grătarul de grădină

Indiferent de dimensiunea curții tale, un grătar de grădină este cu siguranță un element care nu trebuie să lipsească. De ce? Pentru că va prilejui o mulțime de întâlniri cu prietenii, te va ajuta să îți pregătești mâncăruri delicioase și sănătoase și prepararea alimentelor pe grătar, în aer liber, poate fi în sine o plăcere.

Primul pas, atunci când vine vorba de grătarul de grădină este alegerea celui mai potrivit loc. Dacă vorbim de o curte cu dimensiuni mari, atunci sunt mai multe posibilități decât atunci când e vorba de o curte mică. Principalul scop este că grătarul, fie el fix sau mobil, să nu afecteze aspectul curții sau al grădinii, să nu deterioreze plantele sau obiectele din împrejurimi.

Este nevoie de autorizație pentru grătarul de grădină?

Prevenirea riscului de incediu începe cu găsirea locului potrivit pentru grătarul de grădină. Așază-l departe de vegetație sau construcții din lemn. Pot sări scântei care să provoace pagube enorme. În același timp, este recomandată amplasarea unor plăci nonazbest între zidăria grătarului și termosistemul de pe fațadă. Nu lasă focul nesupravegheat și curată grătarul după fiecare utilizare. Cu grijă și atenție atât în construcție, cât și în utilizare, accidentele pot fi foarte ușor prevenite.

În ceea ce privește necesitatea unei autorizații în cazul grătarului de grădină, reprezentanții IGSU spun că grătarul, fie el amplasat într-o curte de locuințe, fie în cadrul unei pensiuni sau al unui restaurant, nu se încadrează în tipurile de construcții ce necesită avize sau autorizații de securitate la incendiu. Cu toate acestea, dacă grătarul face parte dintr-o structură/construcție cu fundație și acoperiș este obligatoriu ca, în acest caz, să existe o autorizație de construcție.

Ai nevoie de autorizație pentru un grătar de grădină? Ce spune IGSU

Gratar de gradina

Ce tip de grătar de grădină să alegi

Cei care optează pentru un grătar de grădină fix trebuie să știe că acesta va rămâne în locul respectiv pentru un timp îndelungat, ocupând constant o porțiune din curte sau grădină. În schimb, grătarele de grădină mobile (multe prevăzute cu roți) pot fi mutate dintr-un loc în altul cu multă ușurință.

Ai nevoie de autorizație pentru un grătar de grădină? Ce spune IGSU

Gratar de gradina

Sunt modele de grătare de grădină pentru care se recomanda folosirea mangalului drept combustibil. Mangalul arde lent și nu produce fum.
Grătarul pe gaz este foarte util și practic și poate fi cumpărat cu o butelie de gaz sau poate fi legat, printr-un simplu racord, la o butelie. Principalul avantaj al unui astel de grătar este acela că gazul este relativ ieftin, iar buteliile se pot umple de la orice benzinărie.
Grătarul electric are multe avantaje, întrucât este dotat cu un termostat astfel că temperatură poate fi reglată cu precizie. În plus, nu se produce fum și nu apar resturi de ardere.

Pași de urmat pentru a-ți construi propriul grătar de grădină

Materialele necesare construirii grătarului de grădina variază: cărămidă, blocuri de BCA, piatră, calupuri de beton. Pentru un grătar de cărămidă, cel mai des întâlnit, vei avea nevoie de următoarele materiale – pietriș, structura din metal pentru grătar, mortar, cărămizi și ciment. Ustensilele necesare pentru a construi un grătar din cărămidă sunt o sapă, o dalta, ruleta pentru măsurare, boloboc și o mistrie.

Ai nevoie de autorizație pentru un grătar de grădină? Ce spune IGSU

Gratar de gradina

Odată ce ai toate materialele necesare, ai stabilit locul și dimensiunile grătarului, trebuie să treci la construcția propriu zisă a acestui grătar de grădină. Iată care sunt, pe scurt, etapele construirii unui grătar în curte :

  • Turnarea fundației – începe cu săparea zonei și apoi turnarea betonului. Fundația ar trebui să fie peste nivelul solului și are nevoie de cel puțin o zi pentru a se întări bine.
  • Ridicarea zidurilor grătarului – odată ce ai stabilit forma pe care o va lua grătarul, începi construcția zidurilor după modalitatea clasică - așezarea cărămizilor/blocurilor de BCA/bucăților de piatră unele peste altele cu mortar între ele.
  • Turnarea plăcii superioare peste ziduri – este suportul propriu zis pentru grătar, cât și blatul de lucru. Poți folosi și armătură plasa sudată sau bare din fier beton). Această placă nu trebuie să aibă denivelări, iar pentru a se usca bine, este nevoie să aștepți circa o săptămână.
  • Ridicarea grătarului – în această etapă se zidește partea superioară a grătarului – focarul (vatra), partea care acoperă grilajul pe care se pregătește mâncarea (cuptorul) și hornul. Focarul ar trebui realizat din cărămidă specială cu o lățime de minimum 3 centimetri, deoarece betonul crapă la temperaturi prea înalte.
  • Blatul de lucru rămas după ce construiești vatra îl poți placa cu plăci ceramice.

Citește și: Amenajarea grădinii: 10 flori care-ți înveselesc grădina toată vara

Amenajarea grădinii de vară: Cum alegi hamacul potrivit pentru relaxare totală

Surse: housebeautiful.com, gardenersworld.com, adelaparvu.com.

Amenajarea grădinii de vară: Cum alegi hamacul potrivit pentru relaxare totală... Amenajarea sau renovarea apartamentului e un stres? 5 trucuri care te vor ajuta...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x