Caloriferul necurățat poate ascunde orice, de la grămezi de praf și de păr până la ambalaje și bucăți de tencuială de la renovările anterioare.
Citește și: De ce au unele geamuri grilaje curbate. Le vezi zilnic, dar nu știai acest detaliu
Cum cureți caloriferul, în mod corect
Toată murdăria, indiferent ce cuprinde ea, acumulată în calorifere poate contribui la mirosurile neplăcute din locuință. Mai mult, va scădea eficiența sistemului de încălzire și te vei întreba, mereu, de ce e atât de frig în casă.
Caloriferele din fontă se găsesc, de cele mai multe ori, în apartamentele și garsonierele din blocurile vechi, sub două forme, fie de tip coloană, fie tubular.
Mecanica interioară de încălzire diferă ușor când vine vorba de distribuirea aburului și/sau a apei calde prin calorifer, notează nytimes.com.
În exterior însă acestea funcționează la fel, emanând căldură, prin aripioare. Orice blochează între acele aripioare va încetini eficiența sistemului de încălzire.
Cu alte cuvinte, caloriferul va deveni mai puțin eficient pentru că centrala va trebui să folosească mai mult combustibil pentru a aduce atmosfera din cameră la temperatura dorită. În cazul în care nu-ți place mirosul din aer, s-ar putea să vină de la calorifere.
- Primul pas este să oprești căldura, scrie cumsă.ro
- Al doilea pas este să folosești uneltele pe care le ai la îndemână: un aspirator, perie pentru sticle, chiar și prosoape umezite pentru a șterge murdăria
- Asigură-te că ai curățat inclusiv sub calorifer, unde se depune praful
De câte ori este bine să cureți caloriferul
Poți să cureți caloriferul o dată pe an, înainte de a-ți porni caloriferele pentru prima dată în fiecare sezon rece. Totodată, sunt binevenite și verificările ulterioare.
Dacă tocmai ai cumpărat sau ai închiriat o casă nouă, iar caloriferele arată deosebit de murdare, ocupă-te de curățarea caloriferelor înainte de a te muta, dacă este posibil.
Asigură-te că ele sunt oprite și complet răcite. Verifică și sub calorifer, iar după ce ai aspirat, pune un prosop dedesubt și în jurul caloriferului, pentru a absoarbe apa care picură. Înainte de a porni caloriferul, usucă-l cu un prosop curat.
Citește și: Ce aparat din casa consumă cel mai mult curent. Echipamentele care îți umflă factura și când nu le folosești