Castraveții sunt unele dintre cele mai delicioase și răcoritoare legume preferate de români, perfecte pentru a fi consumate atât în timpul verii, cât și în restul anului.
Originari din Asia de Vest, castraveții sunt cunoscuți și apreciați pentru conținutul lor ridicat de apă, de vitamina C și de vitamina K. Fiind extrem de bogați și hidratanți, aceștia pot contribui la sănătatea oaselor, dar și la întărirea sistemului imunitar.
Fie că sunt consumați în salate cu o textură crocantă și cuo notă răcoritoare, fie că sunt preparați sub formă de murături, castraveții reprezintă întotdeauna o alegere bună și sănătoasă pentru fiecare dintre noi.
Deși sunt apreciați de majoritatea oamenilor, nu mulți dintre ei știu când se plantează de fapt această legumă minunată și plină de vitamine.
Iată când se plantează castraveții pentru o recoltă bogată!
Când se plantează castraveții
În general, gospodarii plantează castraveții după ce trece perioada răcoroasă care poate afecta plantele, dar și după ce temperatura solului trece de 15 greade Celsius. În mod normal, acest lucru devine posibil începând cu luna aprilie sau mai, în funcție de cum este vremea.
Castraveții sunt plantele care preferă un sol bogat în nutrienți întotdeauna, bine drenat și care se bucură de razele soarelui cât mai mult posibil.
Fie că sunt plantați direct în grădină sau în ghivece și apoi mutați în grădină, castraveții au șansa mult mai mare să se dezvolte frumos și armonios atunci când sunt plantați corect
Iată care sunt pașii pentru o plantare adecvată a castraveților.
Primul pas este de a alege o zonă cât mai însorită și de a te asiura că pământul este bogat în nutrienți. Totodată, solul trebuie să fie foarte bine drenat și ferit de vântul puternic care ar putea să rupă plantele extrem de fragile.
Înainte de a trece la plantarea propriu-zisă, pregătește solul prin afânare și prin îndepărtarea pietrelor care pot încetini procesul de creștre a castraveților, dar și a resturilor vegetale.
Următorul pas este de a săpa gropi adânci de aproximativ 2,5 cm și să ții cont de o distanță de aproximativ 1 metru între plante.
În fiecare groapă pune aproximativ 2 - 3 semințe și acoperă cu pământ, apăsând puțin solul.
Nu uita să menții solul umed și să te asiguri că lumina solară ajunge în locurile alese.
Atunci când răsadurile vor ajunge la înălțimea de 10 - 15 cm, elimină plantele care nu s-au dezoltat armonios și lasă doar plantele puternice.
Nu uita ca după ce castraveții apar să îi mai lasi aproximativ 2 sau 3 zile pentru ca planta să crească în același ritm.
Ține minte faptul că aceste legume preferă căldura și nu ar trebui să le lași fără apă niciodată.
Citește și: Leguma care costă mai mult decât carnea. Ce este și la ce preț ajunge planta pe care nu toți și-o permit