Antena Căutare

Soluția de drojdie pentru fertilizarea plantelor, cel mai la îndemână îngrășământ natural

Soluția de drojdie pentru fertilizarea plantelor este cel mai la îndemână îngrășământ natural, care acționează și asupra solului, îmbunătățindu-i calitatea.

Soluția de drojdie pentru fertilizarea plantelor

Prin fertilizarea cu soluție de drojdie se sporește activitatea microorganismelor din sol, se activează prelucrarea substanțelor organice, care duce la eliminarea de fosfor și azot, efect ce stimulează dezvoltarea rădăcinilor plantelor.

Se știe că folosirea îngrășămintelor chimicale stimulează rapid dezvoltarea legumelor și plantelor, dar se mai știe și că recoltele acestora dăunează, ulterior sănătății organismului.

Cea mai populară și eficientă metodă naturală pentru fertilizarea legumelor este cea cu soluția de drojdie, în special pentru fertilizarea roșiilor, cele mai îndrăgite legume.

Metoda fertilizării cu soluție de drojdie este testată îndeosebi de grădinari, care doresc să aibă roșii sănătoase și gustoase, fără a apela la îngrășămintele chimice.

Articolul continuă după reclamă

Drojdia face parte dintr-un grup de ciuperci unicelulare care secretă multe substanțe utile pentru plante: tiamina, vitaminele grupei B, auxine, citochinine. Plantele reacționează foarte bine la toate aceste substanțe.

Fertilizarea plantelor cu soluție de drojdie duce și la îmbunătățirea calității solului, care contribuie la dezvoltarea rădăcinilor și a masei foliare a plantelor, dar ajută plantele să tolereze mai ușor căldura sau condițiile meteomai deosebite.

Citește și: Ce boli pot compromite cultura de floarea-soarelui și ce metode de combatere poți folosi

Există mai multe metode de preparare a soluției de drojdie pentru stropirea.

  • Metoda rapidă pentru fertilizarea cu soluție de drojdie

La un litru de apă caldă, apă fără clor, se pun 50 de grame de drojdie proaspătă și 1 lingură de zahăr. Se amestecă bine până la diluarea drojdiei și zahărului, iar acest amestec se diluează cu alți 5 litri de apă și se stropesc roșiile imediat. Nu se mai așteaptă o eventuală dospire a drojdiei.

  • Metoda clasică pentru fertilizarea cu soluție de drojdie

Pentru această metodă avem nevoie de minim trei zile. Se dizolvă 100 de grame de drojdie proaspătă plus 10 linguri rase de zahăr în 10 litri de apă caldă. Compoziția se lasă trei zile la cald, în casă, apoi se poate folosi atât pentru stropirea frunzelor, aplicare foliară – diluție de 250 ml la 10 litri de apă, fie direct la rădăcină – diluție de 3 litri de soluție la 10 litri de apă.

  • Metoda pentru fertilizarea cu soluție de drojdie uscată

La un litru de apă caldă se pun un gram de drojdie uscată și 1 linguriță de zahăr. Se amestecă și se lasă compoziția să stea timp de cel puțin 2 zile. Compoziția obținută se diluează în 5 litri de apă și se folosește pentru udarea plantelor direct la rădăcină.

Citește și: Sfaturi utile pentru pastrarea roșiilor, timp îndelungat și rețete culinare

Cum se procedează pentru fertilizează roșiile cu soluție de drojdie?

Fertilizarea roșiilor cu soluția din drojdie se face prin udare la nivelul frunzelor sau direct la rădăcină. Este necesar însă atunci când stropiti cu drojdie foliar să puneți apă de cenușă la rădăcina plantelor, deorece drojdiile distrug potasiul atât de necesar plantelor.

Dacă se folosește foliar, soluția de drojdie se aplică într-o cantitate mai diluată, deci se face economie, iar orin frunze, nutrienții ajung direct în plantă. Această aplicare a soluției este recomandată în faza de rasad, atunci când este necesară dezvoltarea frunzelor și a tulpinii.

Dacă se folosește la rădăcina plantelor, soluția cu drojdie acționează și asupra solului, îmbunătățind structura și compoziția pământului. De regulă, se utilizează 1 litru de soluție pentru fiecare cuib de roșii, dar, dacă plantele sunt mai mici, putem reducem puțin cantitatea.

Atenție!

  • Nu se fertilizează în exces deoarece, în timpul activării și fermentării, se produce o cantitate de etanol care facilitează coacerea rapidă a roșiilor, însă planta va îmbătrâni prematur.
  • Dacă se folosește în exces soluția de drojdie consumă mult potasiu, iar pentru a evita acest fenomen, se poate pudra cu cenușă, printre plante, oferind un plus de potasiu solului.
  • Folosită foliar se va face doar dimineața devreme, niciodată pe soare pentru că se pot arde plantele și nici seara pentru a nu lăsa frunzele ude peste noapte.
  • Utilizarea soluției de drojdie este recomandat a se face de maxim 4 ori în sezonul de grădinărit.
7 Maşini si utilaje necesare oricărui gospodar...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x