Antena Căutare

Cum alegi corpurile de iluminat pentru spatiile de relaxare si odihna?

Un proiect complet si de succes de design interior trebuie sa aiba in vedere si corpurile de iluminat ce urmeaza a fi folosite in fiecare incapere, mai ales din perspectiva functionala. In acest caz, sursele de lumina alese si pozitionate corect vor oferi conditii excelente pentru desfasurarea tuturor activitatilor in functie de natura spatiului interior si destinatia fiecarei incaperi.

Un proiect complet si de succes de design interior trebuie sa aiba in vedere si corpurile de iluminat ce urmeaza a fi folosite in fiecare incapere, mai ales din perspectiva functionala. In acest caz, sursele de lumina alese si pozitionate corect vor oferi conditii excelente pentru desfasurarea tuturor activitatilor in functie de natura spatiului interior si destinatia fiecarei incaperi.

De asemenea, corpurile de iluminat vor avea o influenta decisiva si asupra atmosferei din fiecare camera, motiv pentru care culoarea luminii, intensitatea acesteia si directia din care “bate” pot avea efecte considerabile asupra starii tale de spirit. Din acest punct de vedere, atat lumina naturala, cat si cea oferita de corpurile de iluminat pe care le alegi vor contribui la desfasurarea activitatilor in siguranta si confort. Mai mult decat atat, folosirea corecta a luminii artificiale iti va permite separarea zonelor in camera si expunerea deosebita a decoratiunilor interioare si a corpurilor de mobilier. Pentru a te ajuta in alegerea corpurilor de iluminat potrivite, specialistii de la eOrion.ro ti-au pregatit, in randurile ce urmeaza, cateva recomandari legate de iluminatul camerelor de relaxare si odihna.

Living

Aceasta incapere este poate cea mai permisiva din punct de vedere al iluminatului, motiv pentru care aici poti alege din majoritatea gamelor si tipurilor de corpuri de iluminat. Pentru a proceda “ca la carte”, va trebui intai sa asiguri iluminatul general, iar apoi sa delimitezi zonele din camera de zi (in functie de activitatile specifice pe care incaperea le permite) si sa alegi lumina potrivita pentru fiecare in parte.

Articolul continuă după reclamă

Pentru iluminatul general poti alege corpuri de iluminat precum lustrele moderne sau futuriste, candelabrele elegante si stralucitoare, scafele cu sursa de iluminat ascunsa sau chiar o plafoniera cu personalitate. Pentru a te bucura de un grad ridicat de confort, poti alege sa controlezi aceste corpuri de iluminat prin variatoare de tensiune (dimmer), dispozitive care iti vor permite sa “jonglezi” cu intensitatea luminii in orice moment al zilei.

Daca langa biblioteca ai amplasat un fotoliu pe care sa te retragi oricand vrei sa citesti in liniste, vei avea nevoie de o lumina clara, directionata catre acea zona. Astfel, poti opta pentru un lampadar inalt ce directioneaza fasciculul luminos in jos sau poti alege o veioza pe care sa o amplasezi pe masuta de langa fotoliu sau chiar pe unul dintre rafturile bibliotecii. Daca fotoliul sau zona de citit se afla langa un perete, o alta optiune care se “deschide” va fi montarea unei aplice deasupra zonei in cauza.

Atunci cand vrei sa pui in valoare anumite ornamente ale pieselor de mobilier sau chiar lucrari artistice, recomandarea este sa apelezi la corpuri de iluminat destinate iluminatului de accent, iar razele de lumina vor cuprinde precis zona pe care doresti sa o prezinti. Acest efect este chiar mai spectaculos atunci cand sursa de lumina nu este montata aparent.

Dormitor

In afara de curatenie (care se va face numai in timpul zilei, folosind lumina naturala), in dormitor nu sunt desfasurate foarte multe activitati care sa necesite atentie sporita la detalii. De aceea, cea mai importanta recomandare este sa alegi surse de iluminat care apartin spectrului cald de culoare, undeva sub 3.000K. Aceasta te va ajuta sa te relaxezi si sa te odihnesti, fiind foarte prietenoasa cu ochii.

Pe langa lustra sau plafoniera ce asigura iluminatul general, la confortul din dormitor vor contribui si corpuri de iluminat de mici dimensiuni, insa amplasate in puncte-cheie ale incaperii. Astfel, exemplele standard sunt aplicele pe fiecare parte a patului (in cazul in care configuratia camerei este fixa) si veiozele dispuse pe noptiera de-o parte si de cealalta a patului. In situatia in care dormitorul tau cuprinde si o zona de dressing sau o alta anexa, acestea vor necesita solutii separate de iluminat. De exemplu, corpurile de iluminat folosite cel mai des in cazul dressing-ului de mari dimensiuni sunt spoturile incastrate.

Fie ca vrei sa gasesti cele mai bune sfaturi referitoare la iluminarea spatiilor interioare si exterioare, fie ca esti in cautarea celor mai potrivite corpuri de iluminat pentru locuinta sau firma ta, intra pe www.eorion.ro si descopera cele mai bune solutii!

Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Exclusiv Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x