Antena Căutare

De ce își schimbă frunzele culoarea înainte să cadă din copaci. Se întâmplă în fiecare toamnă și nu știai de această explicație

Faptul că frunzele cad toamna este benefic pentru sănătatea pe termen lung a copacilor, deoarece îi ajută să supraviețuiască în timpul lunilor friguroase de iarnă. Dar de ce frunzele devin colorate chiar înainte de să cadă.

Colaj cu frunze.
Faptul că frunzele cad toamna este benefic pentru sănătatea pe termen lung a copacilor, deoarece îi ajută să supraviețuiască în timpul lunilor friguroase de iarnă. | Shutterstock

Toamna este o perioadă fascinantă, numai bună pentru o plimbare în natură. Spectacolul oferit de nuanțele copacilor îți taie răsuflarea. Roșu vibrant, maroul și galbenul sunt doar o parte din culorile de pe paleta care alcătuiesc decorul de toamnă, înainte ca iarna să își revendice supremația.

Însă, pe măsură ce săptămânile trec, mai observăm un fenomen, cel al căderii frunzelor, lasând în urmă un covor bogat de nuanțe ruginii. Deși poate nu te-ai întrebat niciodată de ce, trebuie să știi că acest lucru este extrem de benefic pentru sănătatea copacilor și regenerarea lor în primăvară.

Iată câteva explicații din partea experților cu privire la motivele pentru care natura oferă un spectacol atât de atractiv chiar înainte ca iarna să își intre în drepturi.

Citește și: Iluzie optică virală. Câte broaște sunt în poză și unde se află acestea, de fapt. Iată răspunsul

De ce, toamna, frunzele îşi schimbă culoarea?

Cel mai semnificativ motiv este reprezentat de faptul că zilele se scurtează, iar nopţile devin mai lungi. Acest proces este răspunzător pentru modificările chimice care afectează frunzele în această perioadă din an, potrivit descoperă.ro.

Însă, întreaga explicaţie trebuie căutată în procesul modificărilor ce se produc la nivelul pigmenţilor biologici, aceştia fiind nişte substanţe moleculare responsabile pentru modificarea culorii, proces care este influenţat de absorbţia luminii de către aceştia.

În timpul lunilor de vară, copacii folosesc un pigment verde numit clorofilă pentru a face fotosinteză, a explicat specialistul Chris Clennett, citat de mirror.co.uk.

„Toamna, copacii trec printr-un proces de oprire a fotosintezei și de recuperare a cât mai multor substanțe chimice valoroase. Un copac căruia îi cad frunzele va permite altor substanțe chimice să îi schimbe culoarea.”, a mai explicat acesta.

În plus, „clorofila se descompune și este înlocuită în mod constant în timpul verii, dar acest proces încetinește toamna, când temperaturile scad în mod constant. Acest lucru dezvăluie toate acele alte substanțe chimice din frunze care erau ascunse de prezența clorofilei verzi dominante. Acestea includ flavonoli galbeni, carotenoizi portocalii și antociani roșii spre violet. Amestecul exact al acestor compuși variază în funcție de specie și, prin urmare, variază și gradul de culoare galbenă sau roșie din frunze.”, ar fi o parte din explicația specialistului Chris Clennett.

Citește și: Adevăratul motiv pentru care frunzele își schimbă culoarea toamna. De ce îngălbenesc

Ce determină schimbarea culorii frunzelor

În momentul în care ziua devine mai scurtă, iar noaptea mai lungă, lumina necesară fotosintezei şi producţiei de clorofilă nu mai este suficientă. Astfel, în lipsa stopării procesului de producere a clorofilei, culoarea frunzelor se modifică.

Un rol la fel de important în ceea ce priveşte acest fenomen îl au şi temperatura şi umiditatea, la fel ca şi altitudinea şi speciile de copaci. Astfel, culoarea frunzelor din copacii aflaţi la o altitudine mare se modifică mult mai repede comparativ cu a celor de la o altitudine mai mică.

„Pe măsură ce zilele se scurtează, cantitatea de zahăr generată de fotosinteză scade, iar hormonii din plantă declanșează procesul de sigilare și cădere a frunzelor. Acest proces este accelerat de nopțile reci, dar temperaturile mai scăzute acționează și asupra compușilor rămași în frunze, descompunându-i mai repede.”, a explicat Chris Clennett.

Citește și: Leandru: Îngrijire și ce trebuie să știe familiile cu copii despre această plantă

De ce este mai bine ca arborii să scape de frunze în timpul iernii

Faptul că în timpul iernii copacii scapă de frunze, le oferă acestora o șansă mai bună de a supraviețui vânturilor și ploilor specifice sezonului rece. Cu cât au mai puține frunze, cu atât copacul consumă mai puțină energie pentru a rămâne în viață.

„La sfârșitul procesului de colorare, frunzele mor. Copacii își pierd frunzele moarte, pentru că nu mai sunt capabili să obțină energie de la ele pe parcursul iernii. Prin pierderea frunzelor, copacii sunt capabili să supraviețuiască, deoarece fac loc pentru o nouă frunză în primăvară", a explicat Forestry England:

La rândul lor, frunzele sunt o sursă de combustibil pentru alte viețuitoare din natură.

„Pe solul pădurii, acești carbohidrați și zaharuri oferă hrană. Odată ce frunzele sunt descompuse, ele oferă o sursă de fibre care ajută solul să rețină umiditatea și să îmbunătățească drenajul.", spune Forestry England.

Citește și: Despre soc și florile de soc. Beneficii uimitoare asupra sănătății organismului

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x