Începutul unui nou an înseamnă setarea unor noi obiective și aspirații. Sănătatea este unul dintre aspectele ce ar trebui să se regăsească tot timpul pe lista noastră de priorități, dar pe care o neglijăm, adesea, din lipsa timpului sau a resurselor financiare.
Medicii recomandă, însă, controale regulate tocmai pentru depistarea timpurie a eventualelor afecțiuni. Îți recomandăm 5 analize medicale de rutină pe care să le faci în fiecare an!
Analize de sânge
Înainte de orice, este important să faci o recoltare de sânge sau o hemoleucogramă, așa cum este denumită în termeni de specialitate. Un set de analize de sânge uzuale conține probe hepatice (markerii pentru hepatita B și C), analizează nivelul glicemiei și al colesterolului, dar și alți indici precum viteza sângelui, nivelul electroliților și al calciului, sau funcția tiroidiană.
În această categorie intră și sumarul de urină care urmărește mai mulți parametri.
Prin efectuarea acestor analize de rutină pot fi diagnosticate boli precum anemiile, leucemiile, infecțiile, inflamațiile sau tulburările de coagulare. De asemenea, aceste teste ajută la monitorizarea eficienței unor tratamente și a efectelor secundare care pot să apară ca urmare a chimioterapiei sau a radioterapiei.
Control ginecologic/urologic
O altă programare pe care ar trebui să o faci chiar în primele zile ale anului următor este cea pentru un control ginecologic sau urologic, după caz. Sănătatea organelor de reproducere este un aspect care ar trebui să ne preocupe pe toți, mai ales că există foarte multe boli cu transmitere sexuală sau infecții care sunt asimptomatice. În cazul femeilor, este indicată și efectuarea testului Babeș-Papanicolau, pentru depistarea din timp a eventualelor leziuni pe colul uterin și pentru prevenirea cancerului. Și ecografia mamară poate fi o investigație utilă în acest sens, așa că o poți realiza dacă medicul o recomandă.
Bărbații, pe de altă parte, trebuie să meargă periodic la controale urologice, pentru a evita cancerul de prostată sau riscul de apariție al disfuncțiilor sexuale.
Vizita la stomatolog
Sănătatea dinților este esențială pentru starea noastră de bine. Întotdeauna o dantură sănătoasă și frumoasă ne conferă o mai mare încredere în propria persoană. În plus, îngrijirea orală corespunzătoare promovează sănătatea sistemului digestiv și a sistemului respirator, așa că ai un motiv în plus să îți vizitezi medicul stomatolog la început de an. În acest mod, previi apariția cariilor și stai departe de bolile dentare periculoase care pot cauza chiar și pierderea dinților.
Electrocardiograma
Inima este un organ vital al organismului, așa că trebuie să acorzi o atenție specială în sensul menținerii sănătății sale. Din acest motiv, este recomandat să mergi la un consult de specialitate, în cadrul căruia medicul cardiolog ți-ar putea prescrie să efectuezi o electrocardiogramă (abrev. EKG sau ECK). Această investigație este noninvazivă și nedureroasă și presupune monitorizarea activității electrice a miocardului (mușchiul inimii) cu ajutorul unor electrozi. O electrocardiogramă măsoară tensiunea arterială și nivelul colesterolului de la nivelul inimii și va da verdictul în ceea ce privește starea de sănătate a acestui organ.
Aceste investigații pot fi destul de costisitoare, mai ales dacă alegi să le faci într-o clinică privată. Credit Prime oferă, însă, împrumuturi de nevoi personale, care pot acoperi aceste analize medicale de rutină.
Duminica Sfintei Cruci, 31 martie 2019. Sărbătoare mare! Ce nu ai voie să faci... Cea mai bună aplică de perete - modele și accesorii recomandate în 2019...