Antena Căutare

40 de ani - varsta la care esti cel mai destept

Am fost obisnuiti sa credem ca trupul si creierul nostru imbatranesc in tandem. Lucruile nu stau chiar asa. Chiar daca unele modificari fizice sunt clar vizibile, cu neuronii se petrece altceva.

Cu varsta, "se emancipeaza". Cer­ce­tatorii, de la sociologi si psihologi pana la neurologi, au aprofundat problema si au ajuns la concluzia ca persoanele de varsta a doua sunt po­sesoarele unui creier evoluat si performant, fapt ce dovedeste ca nu imbatraneste in ritmul trupului, fiecare avand o "chimie" diferita.

Desigur, unele functii cerebrale nu mai au "viteza" de la 25 de ani, mai ales cele care tin de semnalele de "alerta" si de coordonarea promp­ta si rapida a miscarilor si chiar de ca­pacitatea de memorare. Insa creie­rul la varsta a doua are abilitati fantastice de a face judecati corecte in mai toate situatiile. Secretul este acela ca substanta noastra cenusie este mai pregatita ca niciodata sa construiasca modele de conexiuni, imbinand acele "straturi" de cunostinte si experiente acumulate de-a lungul timpului, ce ii permit sa reactioneze corect in diferite situatii.

Specialistii care au studiat aceste evolutii demonteaza si mitul distrugerii unui mare numar de neuroni o data cu varsta. Ei sunt de parere ca un creier sanatos are toate sansele sa ramana aproape intact si la 80 de ani sau chiar si peste aceasta varsta. La varsta a doua, creierul nostru se apropie de intelepciune (treapta su­pe­rioara a gandirii), a strans multa ex­perienta de viata si ne ajuta astfel sa trecem mai usor si mai bine de mo­mentele grele si stresante, tocmai pen­tru faptul ca le constientizam mai bine decat in tinerete. Abia la varsta a doua, creierul nostru are toate san­sele sa isi arate adevarata forta si ade­varatele "talente". Iata unele dintre cele mai surprinzatoare calitati ale creierului de varsta a doua:

De doua ori mai puternic. Creie­rul, la varsta a doua, isi dezvolta ca­pa­ci­tatea de "bilateralitate", ceea ce in­seamna ca, atunci cand se confrun­ta cu o problema complexa si complicata, isi foloseste ambele emisfere in loc de una. Cercetatoarea canadiana Cheryl Grady, de la Universitatea Toronto, a studiat la inceputul anilor '90 procesul de imbatranire a creierului cu ajutorul scanerelor de tip tomograf PET. Acestea masoara fluxul sangvin in regiunile activate din creier. Grady a vrut astfel sa observe cum se comporta un creier tanar comparativ cu unul de varsta a doua in rezolvarea aceleiasi probleme si a constatat ca, spre deosebire de creierul tanar, creierul adult "re­cru­tea­za" neuroni si din ariile cerebrale invecinate, mai ales din cortexul frontal, care este responsabil pentru re­zolvarea problemelor.

Articolul continuă după reclamă

Astfel, creie­rul adult nu a avut performante mai slabe decat cel tanar in rezolvarea aceleiasi probleme, ci, din contra, a fost la fel de eficient sau chiar superior celui tanar. Astfel, Grady a ajuns la concluzia ca creierul dupa 40 de ani este in stare sa foloseasca ambele emisfere in acelasi timp, iar cu cat gradul de educatie este mai inalt, cu atat creierul matur este in stare sa "recruteze" neuroni din ambele regiuni, obtinand astfel performante mai bune in procesul de memorare.

Logica perfecta. Unul dintre cele mai complexe studii despre puterea mintii umane, Seattle Longitudinal Study, initiat in 1956 si desfasurat pe o perioada de peste 40 de ani, pe aproximativ 6.000 de subiecti, a de­monstrat, intre altele, ca persoanele de varsta a doua rezolvau cel mai bine testele de aptitudini cognitive, decat in oricare alt moment al vietii lor. Sherry Willis, psihologul care a condus studiul, a observat ca subiectii cu varste intre 40 si 60 de ani au obtinut performantele cele mai bune, comparativ cu "mintile" de 20 de ani. De asemenea, Willis a constatat ca "varful" logicii performante este atins de barbati la sfarsitul anilor '50 de viata, iar la femei apare pe la 60 de ani. Ambele sexe exceleaza insa in vo­cabular, memorie verbala, orien­tare spatiala si rationament inductiv intre 40 si 65 de ani.

Putere de judecata impecabila. Studiile specialistilor au mai aratat ca puterea de judecata creste o data cu varsta. In experimentul sau pe care l-a numit "expertiza sociala", Thomas Hess, psiholog la Universitatea de stat din Carolina de Nord, a constatat ca la jumatatea vietii suntem cel mai bine echipati psihic sa descoperim ade­varatul caracter al semenilor nos­tri.

In acest proces, nu numai ex­pe­rien­ta de viata ne ajuta, ci mai ales neu­ronii care s-au "dedicat" navigarii prin "peisajul" uman si au pastrat amin­tirile intacte.

Controlul emo­tio­nal, puterea mintii si experienta de via­ta sunt cele mai importante ingre­dien­te ale unei minti ce ne ajuta sa facem judecatile cele mai corecte. Nu in ultimul rand, si starea de pesi­mism dispare o data cu inaintarea in varsta, pentru ca sistemul limbic, acea parte "primitiva" a creierului, responsabila de emotii, incepe sa reactio­neze mai putin la situatiile negative. Devenim mai detasati si op­timisti.

Secretele unui creier puternic

Este important sa incepem sa ne pre­gatim, dupa "rascrucea de drumuri" a varstei a doua, asa-numita "rezerva cognitiva", pe care unele creiere o au deja, iar altele pot sa o "fabrice", adica sa pregatim tot ceea ce este necesar pentru a ne mentine creierul puternic si sa­na­tos pentru restul vietii, pregatit sa faca fata si celor mai subtile schim­bari aparute cu varsta. Rezerva cognitiva este cea care ne va oferi protectia. Cel mai eficient mijloc pentru alimentarea acestui "rezervor" este exercitiul, iar "pro­d­u­ca­torul" principal este educatia, care permi­te so­li­ci­tarea mai multor arii cerebrale, ceea ce are mare importanta in evi­tarea unor boli cumplite, cum este boala Alz­hei­mer.

Nu nu­mai exer­­ci­tiile mintale au rol in men­ti­nerea sanatatii creierului, ci si cele fizice, de la simpla plimbare si mis­care in aer liber pana la gimnastica si di­ferite acti­vitati spor­ti­ve. Spe­cialistii au constatat ca mersul pe jos, pe o distan­ta de 1-2 kilo­m­e­tri sau exercitiile in sala de gimnastica practicate de trei ori pe sap­ta­ma­na "intineresc" creierul cu trei ani.

Citeste si Jurnalul Financiar!

Foto: jimoconnor.com.au

STUDIU: La 40 de ani suntem mai deştepţi ca niciodată... Invata sa nu te mai certi cu cel mic...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x