Antena Căutare

Acneea este provocata de stres

Ne-am obisnuit sa vedem acneea pe fata adolescentilor. Iata insa ca si parintii sunt afectati de punctele negre de pe fata. Cauza? Exista o legatura stransa intre stres si acneea la adulti, dovedita de numeroase studii.

Cercetatorii afirma ca, in perioadele de stres, creste nivelul de sebum, ceea ce favorizeaza aparitia acneei.

De asemenea, tot stresul irita glandele adrenale, care secreta o cantitate mai mare de hormoni androgeni. Acesti hormoni sunt responsabili de hipersecretia glandelor sebacee si, in consecinta, de inflamarea pielii.

Tot ca o consecinta a stresului, scade cu 40% capacitatea sistemului imunitare. Prin urmare, organismul are resurse scazute de a lupta cu bacteriile si cu germenii care pot declansa acneea.

Stresul poate fi la originea punctelor negre chiar si la persoanele care nu s-au confruntat niciodata cu astfel de probleme. In cazul celor care sufera deja de acnee, stresul poate agrava leziunile si poate ingreuna procesul de vindecare.

Articolul continuă după reclamă

Predispozitia la acnee
Medicul Afshin Hatami, specialist dermato-venerolog, precizeaza ca orice persoana poate suferi de acnee. Exista insa anumiti factori care, in afara de stres, agraveaza aparitia acestei boli ce afecteaza mare parte din populatie.

„Este vorba de factorii genetici, endocrini, de anumite medicamente sau alimente, si chiar de produse cosmetice. De asemenea, anumite profesii pot predispune la acnee. Astfel, persoanele care lucreaza intr-un mediu cu temperaturi ridicate, cu hidrocarburi halogenate (pesticide) sau uleiuri minerale pot dezvolta aceasta afectiune chiar daca, genetic, nu sunt predispuse", afirma medicul CMI.

Acnee pot dezvolta si persoanele care mananca lactate, dulciuri concentrate si alimente bogate in iod, dar si pacientii care urmeaza tratamente cu anumite medicamente printre care se numara corticoizii, anticonvulsivantele, antituberculoasele, vitamina B12, unele contraceptive orale etc.

Medicul consultat de Jurnalul de sanatate avertizeaza ca „exista chiar produse cosmetice a caror utilizare indelungata poate induce acneea. Sunt cosmetice care contin compusi comedogeni (care favorizeaza aparitia acneei): creme grase, antiseptice (hexaclorofen), aplicatii de corticosteroizi".

Cei care isi imaginau ca soarele are efect benefic trebuie sa stie ca nu intotdeauna expunerea la razele solare rezolva aceasta problema a tenului.

„Sunt doua situatii: uneori, bronzul rezultat in urma expunerii la soare mascheaza leziunile cu acnee. Alteori, din cauza cresterii secretiei de sebum, efectul comedogenic sporeste". In cazul femeilor, acneea se poate exacerba in perioada premenstruala si de sarcina.

Tratamente naturiste
Deoarece acneea poate afecta considerabil psihicul si viata sociala a persoanelor care sufera de aceasta boala de piele, doctorul Cristina Balanescu, medic primar medicina generala, cu competenta in terapii complementare, ne recomanda cateva infuzii si masti realizate din plante. Rolul acestora este, in principal, acela de a indeparta excesul de sebum.

Infuzii
Urzica
Intr-un litru de apa se adauga patu linguri de planta. Infuzie se bea neindulcita, de-a lungul a trei zile consecutiv.

Macesul
Doctor Cristina Balanescu recomanda aplicarea zilnica, pe tenul demachiat, a cataplasmelor cu infuzie de macese. Pe langa faptul ca acestea hranesc pielea cu vitamina C, tenul va beneficia si de substantele astringente din pulpa maceselor. Infuzia se prepara dintr-un litru de apa si patru linguri cu macese.

Galbenelele
Pentru „a vindeca" tenul de acnee, aplicati zilnic, cel putin o saptamana, comprese cu ceai de galbenele, iar apoi un unguent cu galbenele. Specialistul nostru va asigura ca efectele vor fi vizibile. Toate aceste infuzii pot fi folosite si in uz extern: se spala fata, curatata in prealabil.

Trei masti
1. Ingrediente: o jumatate de cana cu capsuni, trei linguri cu argila, o lingura cu iaurt. Mod de preparare: se piseaza foarte bine capsunile pana cand se obtine o pasta omogena, apoi se amesteca toate ingredientele.
Mod de folosire: se aplica pe fata, gat si decolteu. Se lasa timp de 15 minute sa actioneze, dupa care se clateste cu apa calduta.

2. Ingrediente: drojdie proaspata, miere si tarate de grau.
Mod de preparare: Diluati un bob de drojdie in putina apa fiarta si racita, adaugati o lingurita cu mierea si una de tarate pana obtineti o pasta omogena.
Mod de folosire: se intinde pe piele, iar dupa 30 de minute se indeparteaza cu apa calduta.
Recomandare: dupa ce stergeti prin tamponare, masati pielea cu o crema pe baza de propolis sau galbenele.

3. Ingrediente: miere de albine si un mar
Mod de preparare: Se da marul prin razatoare, dupa care se adauga patru lingurite cu miere de albine.
Mod de folosire: Pasta obtinuta se aplica pe fata pentru 10-15 minute, dupa care se indeparteaza cu apa calda.

Citeste jurnalul.ro

Craciunul - deprimant pentru cei care nu sunt intr-un cuplu... VIDEO! Mania Tangled continua cu jocul video pentru Nintendo DS si Wii...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x