Antena Căutare

Afla cat de periculosi sunt in realitate parabenii?

Noua. Sunt periculosi, nemilosi si dau cancer. Si totusi, cercetatorii din industria cosmetica spun ca doar omoara microbii si ciupercile din cutiile cu crema, iar pe noi ne lasa in pace. Afla ce sunt parabenii si cu ce pot fi inlocuiti.

Totul a inceput cu un studiu facut de o cercetatoare britanica, dr. Philippa Darbre, de la Universitatea Reading, care spunea ca anumite substante din deodorantele folosite de femei sunt responsabile de producerea cancerului la san.

Dupa ce mass-media a preluat subiectul, brusc toata lumea a devenit interesata de parabeni. Desfiintati si dispretuiti, ocoliti de consumatorii alertati si invinovatiti de toate relele pamantului, declinul parabenilor a pus industria cosmetica intr-o mare incurcatura.

Doar n-o sa ne punem trusa de machiaj in frigider!
„Parabenii sunt conservanti chimici absolut indispensabili", spune Rucsandra Hurezeanu, director general Ivatherm, liderul in vanzari de dermocosmetice de pe piata romaneasca.

„Nu, nu sunt periculosi. Da, sunt autorizati. Denigrarea conservantilor este la moda, dar cei care sunt utilizati in cosmetica apartin unei liste pozitive, acceptate. Studiul dr. Darbre a fost pus in discutie de comunitatea stiintifica.

Articolul continuă după reclamă

Concluziile au subliniat ca nu s-a constatat aparitia mai frecventa a cancerului de san la femeile care folosesc deodorante fata de cele care nu utilizeaza. Parabenii gasiti in tesutul mamar au mai degraba alta origine, in special alimentara.

De altfel, au fost realizate studii care sa determine daca parabenii traverseaza bariera cutanata. Studiile au fost realizate de Colipa (Asociatia Europeana a Cosmetologilor si Parfumerilor), iar concluzia a fost una favorabila: acesti conservanti nu traverseaza bariera cutanata." Adica pielea.

Razboiul profitului

Industria cosmetica a decis sa raspunda atacurilor cu argumente stiintifice, dovedind siguranta produselor puse pe piata. O intreaga categorie de profesionisti s-a mobilizat, iar FIP (Federatia Farmaceutica Internationala) a reactionat. "Ingredientii incriminati nu sunt utilizati decat pentru beneficiul consumatorului.

Conservantii de tip parabeni protejeaza produsele de contaminarea bacteriana. Frigul conserva global bine produsele. Dar n-o sa ne punem trusa de machiaj in frigider!", spune Arila Pochet, reprezentand AFFSAPS (Agentia franceza de securitate sanitara a produselor de sanatate).

Si totusi, ce punem in creme pentru a le face sa reziste in rafturile magazinelor, in salile de baie incalzite si pline de abur si mai ales dupa ce au fost deschise?

"Toate produsele cosmetice, pentru a-si pastra calitatile pe perioada de valabilitate, trebuie sa contina conservanti. Indiferent daca este vorba de o crema, un lapte demachiant, o lotiune tonica, un sampon sau orice alt produs cosmetic, fara conservant acesta devine, in cateva zile, incarcat cu bacterii, drojdii, fungi, devenind inutilizabil", declara Carmencita Sava, director cercetare-dezvoltare la Gerocossen, unul dintre producatorii traditionali de produse cosmetice romanesti.

"Legea 78 referitoare la produsele cosmetice, aliniata la legislatia UE, reglementeaza utilizarea conservantilor in produsele cosmetice, stabilind o lista a conservantilor admisi si limitele in care pot fi utilizati. Printre acestia se numara si parabenii, care s-au dovedit a fi extrem de eficienti in conservarea produselor cosmetice, dar si a medicamentelor si alimentelor", precizeaza cercetatoarea laboratoarelor Gerocossen.

Asadar, parabenii raman conservantii cei mai activi in doze mici si cei mai bine tolerati. Sunt testati de-a lungul deceniilor si li se cunosc limitele, avantajele, dar si dezavantajele. Producatorii de cosmetice atrag atentia asupra noilor conservanti care, in urma „pogromului" dezlantuit asupra parabenilor, i-au inlocuit. Dar acestia nu au fost suficient testati si - ca sa fim bine intelesi -, sunt tot niste ingrediente de sinteza, artificiale.

Conservanti naturali

Parabenii folositi in industria cosmetica au origine sintetica, „dar pot fi gasiti in stare naturala in afine, morcovi, capsuni, mure sau ceapa", dezvaluie specialistii de la laboratoarele Bernard Cassiere, producatori de cosmetice de uz profesional. „Ba sunt prezenti si in organismul uman in mod natural, unde sunt rapid absorbiti, metabolizati si eliminati."

Variante naturale - extract de rooibos si ferment de ridiche

Conservantii naturali, existenti in produsele numite „naturale" sau „bio", nu sunt la fel de eficienti in timp - asta inseamna termene de valabilitate mai mici. Ivatherm, Natural Paris, Life-Care sunt companii in al caror portofoliu se regasesc produse in care parabenii au fost inlocuiti cu conservanti naturali, cum ar fi extractul de ceai rosu rooibos, fermentul de ridiche; coloranti precum caramelul sau complexul extras din clorofila. „Deocamdata, insa, remarca Rucsandra Hurezeanu, produsele naturale raman produse de nisa, reprezentand doar o foarte mica parte a optiunilor cosumatorilor la nivel mondial."

Motivul, l-ai ghicit, este pretul pe masura.

Citeste Revista Felicia

Alege impachetarile cu nectar de portocale... Vladut iti arata cum sa pregatesti vinete orientale...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei Vineri, 01.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x