Descoperirea este "un pas important pentru intelegerea modului in care rosiile cresc si se coc", sustine Alisdair Fernie, cercetator la Institutul de Fiziologie Moleculara a Plantelor Max Planck.
Se pare ca problema legata de gustul rosiilor s-a nascut de-a lungul timpului. Fermierii au incercat intotdeauna sa culeaga rosiile care pareau a fi perfecte si, fireste, sa planteze pentru anul viitor cele mai bune sortimente. Iar asta pentru a se asigura ca, in momentul in care tomatele ajung in supermarket, acestea au o culoare rosie uniforma, stiindu-se faptul ca cumparatorii prefera produsele care arata bine.
O singura problema. Prin aceasta selectie a tomatelor, s-a pierdut o gena esentiala, SlGLK2. Iar rosiile care nu au aceasta gena contin mult mai putine cloroplaste, vitale in procesul de fotosinteza, si o cantitate mult mai mica de glucoza si fructoza.
La tomatele "salbatice", aceste substante sunt in cantitate mare, chiar daca aspectul lasa de dorit. Rezulta ca vina pentru "pierderea gustului" este atat a producatorilor, care au sacrificat, cu sau fara intentie, gustul in favoarea culorii, dar si a cumparatorilor, care au ales, de-a lungul timpului, doar produse... frumoase.
foto: trndmonitor.com