Afla de ce si-au pierdut rosiile gustul!

Atunci cand mancati o rosie si simtiti ca nu are niciun fel de gust, dati vina pe culoare! Cercetatorii au ajuns la concluzia ca deceniile in care soiurile au fost cultivate si incrucisate pentru "efect vizual" le-au rapit tomatelor o gena esentiala, care le crestea nivelul de zaharuri.

Descoperirea este "un pas important pentru intelegerea modului in care rosiile cresc si se coc", sustine Alisdair Fernie, cercetator la Institutul de Fiziologie Moleculara a Plantelor Max Planck.

Se pare ca problema legata de gustul rosiilor s-a nascut de-a lungul timpului. Fermierii au incercat intotdeauna sa culeaga rosiile care pareau a fi perfecte si, fireste, sa planteze pentru anul viitor cele mai bune sortimente. Iar asta pentru a se asigura ca, in momentul in care tomatele ajung in supermarket, acestea au o culoare rosie uniforma, stiindu-se faptul ca cumparatorii prefera produsele care arata bine.

O singura problema. Prin aceasta selectie a tomatelor, s-a pierdut o gena esentiala, SlGLK2. Iar rosiile care nu au aceasta gena contin mult mai putine cloroplaste, vitale in procesul de fotosinteza, si o cantitate mult mai mica de glucoza si fructoza.

La tomatele "salbatice", aceste substante sunt in cantitate mare, chiar daca aspectul lasa de dorit. Rezulta ca vina pentru "pierderea gustului" este atat a producatorilor, care au sacrificat, cu sau fara intentie, gustul in favoarea culorii, dar si a cumparatorilor, care au ales, de-a lungul timpului, doar produse... frumoase.

foto: trndmonitor.com

Parteneri
Mutabal. Salată de vinete cu tahini, din bucătăria orientală
Nu lăsa să treacă sezonul vinetelor fără să prepari o rețetă deosebită de salată de vinete cu tahini. Îți propunem să testezi un preparat originar din bucătăria orientală, cunoscut sub numele de mutabal.
Catine.ro
Ultimele știri