Antena Căutare

Atentie la somnifere!

Somniferele sau hipnoinductoarele, cum le spun medicii, fac parte dintr-o clasa speciala de medicamente. Acestea sunt substante care se iau pentru initierea sau mentinerea somnului.

Cele mai multe somnifere, in special cele clasice, induc un somn profund, fara vise. De ce? Pentru ca afecteaza perioada REM (Rapid eyes movement) a somnului, adica somnul cu vise.

Exista si somnifere moderne, care insa se folosesc pentru initierea somnului si care nu actioneaza asupra somnului cu vise. Ceea ce este foarte important. Pentru ca pacientii carora li se induce un somn profund fara vise se trezesc obositi, greoi, cu stare de "mahmureala", ametiti, pot avea tulburari de concentrare si tulburari ale memoriei de scurta durata.

Conditii de prescriere
Dr Letitia Dobranici, medic primar psihiatru la Spitalul Universitar CF 2, insista ca "somniferele sa fie prescrise pe retete speciale in patru exemplare si numai la indicatia medicului psihiatru sau de medicul de familie pe baza unei scrisori medicale de la medicul specialist".

Somniferele sunt indicate in tulburarile de somn primare sau secundare, dupa o perioada stresanta in care nu se poate face initierea somnului. Adica persoana nu poate adormi decat foarte tarziu, desi este obosita.

Aceste somnifere de initiere a somnului nu au efect decat patru-sase ore, deci nu sunt indicate persoanelor care adorm usor, dar se trezesc foarte devreme dimineata, arata medicul Letitia Dobranici.

Dau dependenta
Un mare risc al somniferelor este ca pot da dependenta. De aceea, prescrierea lor nu este indicata o perioada mai mare de patru saptamani. In afara de dependenta si inducerea somnului fara vise, somniferele au mai rar si alte efecte adverse.

Articolul continuă după reclamă

De pilda, pot aparea reactii paradoxale, cum ar fi neliniste, insomnie mai mare, greata, stare de agitatie, halucinatii, precizeaza dr Letitia Dobranici.

Avand in vedere toate aceste riscuri, medicul considera ca "este mai bine sa cauti cauza insomniei, care poate fi o tulburare de genul anxietatii sau depresiei sau chiar o boala somatica, si sa tratezi cauza".

Medicul Letitia Dobranici le recomanda pacientilor care acuza insomnii sa consulte medicul, dar mai intai de toate sa respecte masurile de igiena a somnului. Si nu ezita sa spuna ca "exista si ceaiuri sau remedii din plante care pot ajuta intr-o insomnie comuna".

Citeste jurnalul.ro
Foto: indianasleep.com

Sase motive pentru care amani sa faci sport in mod constant... Un copil roman va fi promovat ca un star international...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x