Care sunt alimentele ideale pentru diversificarea alimentatiei celui mic?
Cereale
Cerealele fortificate cu vitamine, cum ar fi orezul, orzul, ovazul, biscuitii de graham, painea de orez, pastele cu ou - toate sunt pline de fibre si nutrienti si pot fi introduse in dieta bebelusului.
Legume
Dovlecel, sparanghel, broccoli, morcovi, fasole verde, spanac, mazare, porumb, castravete. Sunt legume delicate ce pot fi fierte si pasate intr-un piure fin.
Fructe
Piersici, avocado, nectarine, caise, prune, mango, papaya, lapte de cocos, pepene, ananas, kiwi, rosii.
Proteine
Pui, tofu, carne slaba de miel, ficat de pui, oua fierte, migdale si nuci hidratate.
Dupa varsta de un an, in afara de lapte bebelusul poate manca iaurt si branza.
A pregati mancarea bebelusului acasa este o metoda mai ieftina si mai sanatoasa decat cumpararea de mancare la borcanel si este mai usor de facut decat ti-ai imaginat. Folosind produse proaspete, un blender si o tavita pentru cuburi de gheata, poti imparti si ingheta mancarea in portii pentru o masa. Iata o reteta simpla si rapida pentru o prima masa pentru bebelus:
Piure de mazare verde
500 grame mazare verde proaspata sau congelata
Pasul 1: Pune mazarea impreuna cu doua linguri de apa intr-un bol ce poate fi dat la microunde. Acopera. Gateste intre sase si opt minute. Lasa sa se raceasca timp de cinci minute.
Pasul 2: Pune mazarea si apa in care a fiert intr-un blender. Mai adauga 30-60 ml de apa. Transforma totul intr-un piure.
Pasul 3: Pune piureul in cutiute mici, dar cel mai bine in tavita de facut gheata. Da la congelator pentru opt-zece ore. Scoate cuburile din tava, pune-l in pungute si da-le inapoi la congelator. Ele pot fi pastrate timp de doua luni. Pentru servire, decongeleaza si incalzeste-le, verifica temperatura si apoi hraneste copilul.
Citeste si partea I!
Foto: health-alternativemedicine.com