Căutare Live

Biberoane retrase de pe piata!

Biberoanele vor fi scoase de pe piata tarilor UE, de la 1 martie, iar desfacerea si importul acestora vor fi interzise de la 1 iunie 2011.

Bisefenol A este un compus chimic, care intra in compozitia plasticului de uz alimentar si care a provocat mari controverse. "Este o veste buna pentru parintii europeni, care pot fi siguri ca, incepand de la jumatatea lui 2011, biberoanele de plastic nu vor mai contine bisfenol A", a precizat John Dalli, comisar european pentru sanatate.

"In baza recentei opinii exprimata de AESA (Agentia Europeana pentru Securitatea Alimentelor) eu am subliniat ca exista zone de incertitudine, decurgand din cercetari noi, care au aratat ca bisfenolul A ar putea avea un efect asupra dezvoltarii (corpului uman), reactiei sistemului imunitar sau dezvoltarea unor tumori", a mai declarat comisarul.

Canada este prima tara care a interzis, in 2009, biberoanele din plastic rigid, pe baza de bisfenol A si prima tara care a introdus BPA intre substantele toxice, in pofida opozitiei industriei chimice. In Europa, Franta si Danemarca au hotarat, in mod unilateral, sa interzica fabricarea si comercializarea biberoanelor care contin bisfenol A.

Bisfenolul A este suspectat de cresterea riscurilor de pubertate precoce la fete, de cancer de prostata sau san si de anomalii de reproducere. Asemenea efecte au fost observate la cobai, in teste de laborator. Reprezentantii industriei chimice apreciaza ca aceste temeri cu privire la om nu sunt intemeiate in mod stiintific.

Acest compus chimic este utilizat pentru fabricarea biberoanelor, amalgamelor dentare, recipientelor reincarcabile pentru apa, recipientelor din plastic pentru bauturi, ambalajelor alimentare sau CD-urilor.

Pe piata din tara noastra exista biberoane din plastic ce contine bisfenol. Biberoanele care sunt fabricate din plastic ce nu contine bisfenol sunt marcate "Fara BPA". Oana Grigore, purtator de cuvant in Ministerul Sanatatii, spune ca, in momentul in care decizia Comisiei Europene de interzicere a biberoanelor din plastic cu bisfenol A este publicata in Jurnalul oficial al CE, inclusiv Romania le va retrage de pe piata".

Citeste jurnalul.ro

Foto: uwadmnweb.uwyo.edu

Afla de ce si-au pierdut rosiile gustul!... Cum sa gasesti echilibrul intre a fi un parinte prea strict si unul prea permisiv...
Parteneri
Cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa. Unde te poți distra iarna aceasta
Cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa sunt deja deschise și gata să-și primească vizitatorii. În ciuda pandemiei de COVID-19, multe orașe mari au decis să-și deschidă porțile pentru cei dornici să experimenteze magia sărbătorilor de iarnă. Deși vor exista restricții de participare, oamenii sunt așteptați în număr cât mai mare.
Catine.ro
Ultimele știri