Căutare Live

Botezul: istoric si semnificatii

Botezul reprezinta lepadarea copilului de pacatul stramosesc, conform Bibliei, cel infaptuit de Adam si Eva. Acest eveniment este foarte important in viata crestinului, deoarece reprezinta prima sa etapa in intrarea "regatului lui Dumnezeu" si implicit, a procesului de crestinizare.

In Biserica Catolica, Ortodoxa si in cele vechi, orientale, botezul reprezinta una din cele sapte taine sau sacramente: mirungerea, maslul, casatoria, spovedania, impartasania si hirotonia

Scurt istoric

Cuvantul grec folosit in Noul Testament pentru botez este "baptizein", acesta insemnand "a cufunda". Cuvantul botez a intrat puternic in limbajul crestin, de aceea nu se mai pot separa, in ziua de astazi, termenii botez si crestin. Insa este dovedit istoric faptul ca acest ritual are origini pagane, multe alte popoare folosind acest proces pe post de purificare fizica si spirituala, in afara ideii de "crestinism".

2010/08/12//94518-candle1.jpg

Primul botez, care este mentionat in Noul Testament, este botezul lui Ioan. Din acest motiv, acesta a primit si titlul de "Botezator". Botezul efectuat de Ioan avea loc in apa Iordanului si presupunea o marturisire a pacatelor si o pocainta interioara avand ca scop iertarea pacatelor.

Sensul botezului

Ritualul botezului reprezinta pasajul de trecere de la "omul vechi", pacatos, la "omul nou", care il urmeaza pe Hristos. Botezul reprezinta, in primul rand moartea, prin simbolistica rastignirii lui Iisus si renasterea, prin invierea sa. Cum moartea si invierea lui Iisus nu aua vut loc decat o singura data, asa si botezul are loc o singura data, spre mantuirea copilului sau a individului care ia parte la acest ritual.

Botezul, astazi


Botezul trebuie facut incepand de la 8 zile de la nastere si pana la 40 de zile, asta in cazul in care copilul este sanatos. Inainte de acest ritual, parintii au datoria de a alege micutului un nume potrivit si apoi un nas.

Nasul este parintele spiritual al copilului si are rolul de a contribui la educatia sa si de a-l calauzi pe drumul cel bun.

Lumanarea reprezinta credinta eterna in Hristos, ce il va calauzi toata viata, iar panza alba in care este infasurat bebelusul semnifica puritatea si curatenia sufleteasca a noului botezat in fata lui Dumnezeu.

Foto: Candle Field, Slow Motion

Viata dupa copii: iubeste-ti mai mult partenerul!... Baia japoneza: armonie, simplitate si liniste...
Parteneri
Haine care avantajează minionele. Ce să porți ca să pari mai înaltă
Nu este nimic greșit să fii minionă. E important să apreciem fiecare femeie în parte și suntem de acord cu asumarea și pozitivitatea corpului. E foarte important să te iubești așa cum ești. Dar suntem diferite și dacă nu ai înălțimea dorită, iată o listă cu haine care avantajează minionele.
Catine.ro
Ultimele știri