Live acumiUmor
Prime Time 20:00iUmor

Calendar ortodox 13 iulie 2019. Zi de mare sărbătoare pentru credincioși

Potrivit calendar ortodox iulie 2019, Biserica Ortodoxă face sâmbătă, 13 iulie, cinstirea Soborului Sfântului Arhanghel Gavriil. Află ce sfinți mai sunt cintiți în această zi.

Potrivit calendar ortodox iulie 2019, Biserica Ortodoxă face sâmbătă, 13 iulie, cinstirea Soborului Sfântului Arhanghel Gavriil. Află ce sfinți mai sunt cintiți în această zi.

Sărbătoarea Soboruli Sfântului Arhanghel Gavriil este anual pe data de 13 iulie. Această sărbătoare datează din secolul al IX lea.

Sfântul Arhanghel Gavriil este pomenit pe 26 martie, în ziua de după Bună Vestire, pe 8 noiembrie când sărbătorim Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și pe 13 iulie, când se face pomenire de toate minunile săvârșite de Sfântul Arhanghel Gavriil.

Scrierile creștine spun că Sf Gavriil este vestitorul lucrurilor bune și că a fost trimis de către Dumnezeu să vestească nașterea Maicii Domnului, părinților săi Iochim și Ana. Tot Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfântului Zaharia că soția lui va naște la bătrânețe pe Sfântul Ioan Botezătorul.

Se spune că Sfântul Arhanghel Gavriil a rostit primul numele lui Iisus și a dat numele Sf Ioan Botezătorul.

Printre veștile sale s-a numărat și vestirea păstorilor de nașterea lui Iisus: "Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoire!" (Luca 2, 14).

Se mai spune că Sfântul Arhanghel Gavriil a descoperit magilor taină întrupării. El a liniștit pe Iosif când voia să lase pe Fecioară Măria. El i-a poruncit să fugă în Egipt cu Pruncul și iarăși să se întoarcă în Nazaret.

Calendar ortodox 13 iulie 2019. În această zi se mai afce pomenirea:

-Sfântului Alexander Schmorell;
-Sfântului Cuvios Ștefan Savaitul;
-Sfintei Mucenițe Golinduh;
-Sfintei Cuvioase Săra.

Rugăciunea zilei de sâmbătă

„Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu, cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea, Te rog în această zi, în care de Iosif şi de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul şi Îndumnezeitul Tău suflet şi de acolo ai îndepărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale şi ai adus bucurie nespus de mare strămoşilor noştri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită şi i-ai suit în Rai. Îngroapă păcatele şi cugetele mele cele rele şi viclene, ca să piară din mintea mea şi să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor şi suie mintea mea la cer, ca sa mă bucur de Faţa Ta. Aşa, Doamne, primeşte umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari şi de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima, care împreună cu ucenicii şi cu mironosiţele Te-au pus în mormânt, iar a treia zi Te-au văzut înviat din morţi şi la înălţarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoţit de Sfinţii Tăi Îngeri.

Îndură-Te, Doamne, şi de cei vii, şi de cei răposaţi, pentru rugăciunile Sfinţilor Tăi către care zic şi eu, nevrednicul: O, fericiţi slujitori ai lui Dumnezeu! Nu încetaţi a vă ruga Lui ziua şi noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greşim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociţi pentru noi Darul şi ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu ştim a-l cere după cuviinţă. Nu încetaţi a vă ruga, pentru ca prin rugăciunile voastre, păcătoşii să câştige iertare, săracii ajutor, întristaţii mângâiere, bolnavii sănătate, cei slabi la minte înţelepciune, cei tulburaţi linişte, cei asupriţi ocrotire şi toţi împreună Darul lui Dumnezeu, spre folosul cel sufletesc, în mărirea lui Dumnezeu Celui în Treime lăudat, Căruia i se cuvine cinste şi închinăciune în veci. Amin.”

Citește și:

Calendar ortodox iulie 2019. Sărbători religioase, posturi și sfinți

Calendar ortodox. Ce sunt zilele cu harți și ce alimente putem consuma