Live acumNunta cu scântei (r)
Prime Time 20:00Poftiti pe la noi: Poftiti la munca (r)

Calendar ortodox 15 noiembrie. Mare sărbătoare pentru români, cruce neagră

Calendar ortodox 15 noiembrie. Astăzi începe Postul Crăciunului pentru creștinii ortodocși. Tot în această zi, credincioșii români au un mare motiv de bucurie. BOR îl sărbătoarește pe Sfântul Paisie de la Neamț.

!5 noiembrie - Sfântul Paisie de la Neamț

doxologia.ro

Sf Paisie de la Neamt este unul dintre cei mai iubiți sfinți români. Acesta este pomenit în fiecare an, pe 15 noiembrie, de către BOR. Cruce neagră în calendar.

Acesta s-a năcut pe 21 decembrie 1722 și a primit la botez numele de Petru. Încă de tânăr a luat hotărârea să se călugărească și a plecat din Poltave, locul nașterii, în Kiev. Aici îl întâlnește pe Alexei și decid împreună să se mute în Țările Române.

În România îi cunoaște pe Vasile de la Poiana Mărului, Onufrie de la Carnu și alți sfinți români. După o vreme decide să plece la Sf Munte Athos, unde este tuns monahist și rămâne vreme de 17 ani. Se întoarce în România în 1763, la schitul Vărzărești din zona Buzăului. De aici continuă drumul prin Moldova. Este numit staret la Mănăstirea Dragomirna, ctitoria mitropolitului Anastasie Crimca. Viețuiește aici din anul 1763 până în 1775, când, datorită ocupației austriece, se retrage cu întreagă obște la Mănăstirea Secu. Sf Paisie va primi în dar de la voievodul Constantin Moruzzi Mănăstirea Neamț.

În ziua de 15 noiembrie 1794, Paisie a trecut la cele veșnice și a fost îngropat în biserică mare a Mănăstirii Neamț.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse l-a canonizat în 1988. În ședința Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 20 iunie 1992, s-a hotărât generalizarea cultului Cuviosului Paisie de la Neamț și în Biserică noastră, potrivit crestinortodox.ro

Calendar ortodox 15 noiembrie. Troparul Sfântului Paisie de la Neamț: „Apărătorule al dreptei credințe și lauda monahilor, Cuvioase Părinte Paisie, din pruncie iubind pe Hristos, ca un alt Avraam ai părăsit patria ta, în Muntele Athosului nevoindu-te; și, adunând ceată de ucenici, te-ai așezat în țara Moldovei cea binecuvântată și Mănăstirea Neamțului rai pământesc ai făcut-o. Pentru aceasta, împreună cu îngerii, nu înceta a te ruga lui Dumnezeu pentru sufletele noastre.”

Calendar ortodox 15 noiembrie. Tot în această zi BOR face pomenirea:

-Sfinților Mucenici și Mărturisitori Gurie, Samona și Aviv;
-Sfântului Cuvios Chintian, episcopul Seleuciei;
-Binecredinciosilor împărați Iustin și Teodora;
-Sfinților Mucenici Elpidie, Marcel, Eustohie.

Astăzi a început Postul Crăciunului. CItește aici tot ce trebuie să știi despre intrarea în post: