Live acumAcces Direct
Prime Time 20:30Chefi la cutite

Calendar ortodox 15 octombrie. Cui trebuie să-i spui ”La mulți ani”.

Potrivit calendar ortodox 2019, pe data de 15 octombrie credincioșii îl cinstesc pe Sfântul Mucenic Luchian. La mulți ani sărbătoriților!

Potrivit calendar ortodox 2019, pe data de 15 octombrie credincioșii îl cinstesc pe Sfântul Mucenic Luchian. La mulți ani sărbătoriților!

Sf Luchian s-a născut în Siria și a rămas orfan încă de la 12 ani. Se spune că acesta se hrănea doar cu pâine și apă și că erau perioade în care nu avea ce mâncă o săptămână. Datorită învățăturii și sfințeniei sale, Sfântul Luchian a fost hirotonit preot în Antiohia.

Împăratul Maximilian a poruncit aruncarea Sf Luchian în temniță pentru a fi exterminat prin înfometare, din cauza refuzului de a se închina idolilor. Scrierile creștine vorbesc despre Sf Luchian care a săvârșit ultima sa Sfântă Liturghie în temniți, cu pâine și vinul pe pieptul său. A doua zi acesta a trecut la cele veșnice.

Calendar ortodox 15 octombrie. Troparul Sfântului Mucenic Luchian: „Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinte Mucenice Luchian, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.”

Calendar ortodox 15 octombrie. Tot în această zi se mai face cinstirea:

- Sfinților Savin și Vars, episcopii;
- Sfântului Cuvios Eftimie cel Nou;
- Icoanei Maicii Domnului 'Sporitoarea granelor'

Citește și: Calendar ortodox noiembrie 2019: ce sărbători de cruce roșie sunt în luna lui Brumar

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro