Zi de mare sărbătoare pentru creștinii orodocși români, marcată în calendarul ortodox cu cruce albastră. Potrivit calendar ortodox iulie 2019, BOR face marți, 2 iulie, pomenirea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.
Sfântul Ștefan cel Mare a fost domnitor al Moldovei între anii 1457-1504 și este cunoscut că apărător al creștinătății. El provine din neamul creștin Bogdan Vodă, fiul lui Alexandru cel Bun, din neamul Musaținilor, și din Doamna Oltea Maria, din neamul Basarabilor.
Ca mărturie a credinței sale și devotament față de Biserica Ortodoxă, stau numeroase documente: "Io Ștefan Voievod, din milă lui Dumnezeu domn al Țării Moldovei, care arzând de dumnezeiască credința și iubire al cuvântului lui Dumnezeu fiind ...". În pisania bisericii mari din Mănăstirea Neamtu, din 1497, citim: "Doamne Hristoase, primește biserică această, pe care am zidit-o cu ajutorul Tău, întru slavă și cinstea Sfintei și slavitei Tale Înălțări de la pământ la cer; și Tu, Stăpâne, acoperă-ne cu milă Ta de acum și până în veac. Io Ștefan Voievod ...".
O altă mărturie a credinței sale o găsim pe steagul de lupă la armatei condusă de Ștefan cel Mare. Pe steagul cu cu chipul Sfântului Gheorghe, "purtătorul de biruință" scrie: „ "O, răbdătorule de pătimi și purtătorule de biruința, Mare Mucenic Gheorghe, care în nevoi și nenorociri ești grabnic apărător și ajutător și celor necăjiți bucurie nespusă, primește de la noi și această rugăciune a smeritului robului Tău, domnul Io Ștefan Voievod, din milă lui Dumnezeu domn al Țării Moldovei ...".
Sfântul Ștefan cel Mare a trecut la cele veșnice în anul 1504 și a fost înmormântat la Mănăstirea Putna. Acesta a fost canonizat de către Biserica Ortodoxă Română pe 20 iunie 1992.
Calendar ortodox 1 iulie 2019. În această zi se mai face pomenirea:
-Aducerii veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne;
-Sfântului Iuvenalie;
-Sfântului Mucenic Coint
Citește și:
- Calendar ortodox iulie 2019. Sărbători religioase, posturi și sfinți
- Calendar ortodox. Ce sunt zilele cu harți și ce alimente putem consuma