Antena Căutare

Calendar ortodox 6 aprilie. Pomenirea morților. Rugăciunea puternică pentru cei adormiți

Calendar ortodox 6 aprilie. În calendarul creștin ortodox al zilei de 6 aprilie 2019 este prăznuit Sfântul Eutihie. Totodată, sâmbăta aceasta are loc pomenirea celor adormiți. Citește rugăciunea puternică pentru sufletul celor dispăruți - Rugăciunea copiilor la moartea unuia din părinți.

rugaciune pentru cei adormiti

Calendar ortodox 6 aprilie. În calendarul creștin ortodox al zilei de 6 aprilie 2019 este prăznuit Sfântul Eutihie. Totodată, sâmbăta aceasta are loc pomenirea celor adormiți. Citește rugăciunea puternică pentru sufletul celor dispăruți - Rugăciunea copiilor la moartea unuia din părinți.

Calendar ortodox 6 aprilie: suntem în Postul Paștelui, iar sâmbăta aceasta se țin slujbe cu rugăciuni pentru sufletul celor adormiți. Ultima sâmbătă în care se fac pomeniri din această lună va fi în Sâmbăta lui Lazăr, care pică pe 20 aprilie 2019. Apoi, conform calendarului ortodox, nu se mai fac parastase până la Duminica Tomei.

Pomenirea morților este un obicei străvechi. Acest fapt înseamnă că cei rămași nu-i uită pe cei adormiți, fie că e vorba de prieteni, rude, frați, părinți, ci se preocupă de rugăciuni pentru ei și de pomenirea numelui lor. În sâmbetele din Postul Paștelui, rudele celor morți aduc la biserică prescuri (capete), colivă și vin, iar preotul, cu acest prilej, săvârșește slujba parastasului.

Mormântul lui Lazăr. Unde se află și ce i s-ar fi arătat lui Lazăr în cele 4 zile de moarte

Articolul continuă după reclamă

Soroacele de pomenire individuală a morților în Biserică Ortodoxă sunt următoarele:

  • La 3 zile după moarte (care coincide, de regulă, cu ziua inmormantariii), în cistea Sfintei Treimi și a Învierii din morți a Mântuitorului a treia zi.
  • La 9 zile după moarte, "că răposatul să se învrednicească de părtășia cu cele 9 cete îngerești și în amintirea ceasului al nouălea, când Domnul, înainte de a muri pe cruce, a făgăduit tâlharului raiul pe care ne rugăm să-l moștenească și morții noastrii".
  • La 40 de zile (sau șase săptămâni), în amintirea Înălțării la cer a Domnului, care a avut loc la 40 de zile după Înviere, "pentru că tot așa să se înalte și sifletul raposatuluila cer".
  • La trei, șase și nouă luni, în cinstea Sfintei Treimi
  • La un an, după exemplul creștinilor din vechime care în fiecare an prăznuiau ziua morții martirilor și a sfinților, că zi de naștere a lor pentru viață de dincolo.
  • În fiecare an, până la 7 ani de la moarte, ultima pomenire anuală amintind de cele 7 zile ale creației.

De ce se fac rugăciuni pentru cei adormiți

Cultul morților este așezat loc de cinste de tradițiile bisericești, fiind rânduite rugăciuni potrivite sufletele lor. De aceea, la începutul celor două mari posturi, Postul Paștelui și Postul se țin liturghii în zilele de sâmbătă. Credincioșii sunt de părere că prin rugăciuni, liturghii și parastase, sufletul celor morți poate fi scos din iad.

Există trei modalități prin care cei plecați pot fi pomeniți și ajutați prin rugăciune: primul este rugăciunea personală (rugăciuni scurte, paraclis sau acatist), al doilea este milostenia, oferind de asemenea, daruri celor nevoiași și Rugăciunea Bisericii (pomenirea celor adormiţi la Sfânta Liturghie).

Rugăciune pentru pomenirea celor adormiți

Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!

Rugăciune pentru părinți decedați

Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Care împuternicești florile și ver­deața de pe tot pământul cu căldura soarelui Tău, și sufletul omenesc cu căldura iubirii Tale; Tu, Cel ce toate le-ai zidit de bună­voia Ta în cer și pe pământ și pe toate le păstrezi prin dragoste și milă, revarsă, mult-în­durate Doamne, peste sufletul meu cel slab și umilit care se închină Ție, bunătatea și darul Tău, și iubire și milă peste părinții mei, peste mai-marii mei și peste toți cei care se os­tenesc pentru mine și care m-au aju­tat vreodată cu sfatul și bunătatea lor.

Fă din sufletul meu un soare călduros pentru sufletul lor, ca fiecare din ei să simtă din îndestulare mângâierile și ajutorul cel venit de la Tine și revărsat asupra lor prin rugăciunile și prin dra­gostea mea fiască. Îți vorbește, Pă­rinte, inima mea de fiu (fiică), și știu că Tu cunoști lăuntrul nostru și că nu Te vei întoarce de la inima mea, atât de dăruită tuturor celor pentru care Te rog; dăruiește-mi, Doamne, înțelep­ciune, ca să nu uit niciodată, nici în supărări, nici în necazuri și nici în bu­curie, învățătura Ta, cum că „binecu­vân­tările părinților întăresc casele fiilor”, și iarăși: „Cunună bă­trânilor sunt fiii lor și fală fiilor sunt părinții lor”. Pentru aceasta, rogu-Te, Doamne, slăvite Îm­pă­rate și bunule Părinte, întărește-mă să cresc înaintea feței lor cu temerea de Tine și cu rușinea de oameni, pentru ca, prin curățirea de orice rău, prin îm­pli­nirea oricărui bine, prin fuga de orice păcat și prin setea de orice virtute, viața mea să fie spre mân­tui­rea mea și a lor. Că Tu ești Doamne, Cel ce odinioară ai zis: „Lăsați copiii să vină la Mine, că a unora ca acestora este împărăția cerurilor”, și Ți-ai pus dumnezeieștile Tale mâini peste cape­tele lor și i-ai binecuvântat.

În­suți Tu, Doamne, Iisuse Hristoase, trimite din cerul Tău cel preaînalt binecuvântarea Ta peste mine, robul Tău, și ajută-mi să fac bucurie pă­rinților mei și să umblu întru cărările Tale cele sfinte, săvâr­șind numai ce este bun și plăcut Ție, că bine­cu­vân­tat ești în vecii vecilor. Amin.

Citește și:

Florii 2019. Când pică, tradiții, obiceiuri în sărbătoarea Intrarea Domnului în Ierusalim

Copilul tău refuză să mănânce? Atenţie, faci greşeli grave de care nu îţi dai seama!... Mihai Voropchievici ne arată cum ne putem purifica locuința cu un ingredient banal: sarea...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x