Sf Parascheva este cinstită anual 14 octombrie, potrivit calendar ortodox. Moaștele ei se găsesc la Iași unde pelerinii se trang în număr foarte mare pentru a se ruga. Puțini știu însă că sub hainele Sfintei Parascheva se află scris un blestem.
Sfântă Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia, pe țărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol (azi Istanbul).
Potrivit crestinortodox.ro, anul acesta, alaturi de moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, pelerinii vor putea cinsti moastele Sfantului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, care vor fi aduse din Insula Corfu, Grecia. Mentionam ca traditia de a aduce la Iasi, cu prilejul sarbatorii Sfintei Cuvioase Parascheva, moaste ale altor sfinti a fost instituita in anul 1996 de Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei.
Citește și: Sfânta Parascheva. Ce se pregătește pentru pelerinajul de pe 14 octombrie
Blestemul de sub hainele Sfintei Parascheva
Frumosul veșmânt al Sfintei Parascheva este împodobit cu același flori pe care le găsim și pe baldachin. Catifeaua albă poate fi observată atunci când merge să ne închinăm la moaștele binecuvântate.
Puțin știu însă că sub sfintele veșminte este scris un blestem. Moaștele sunt acoperite de un veșmânt ce datează din anul 1641 și pe care este pus un sigiliu, unde este menționat blestemul domnitorului Vasile Lupu și al Mitropolitului Varlaam: “Blestemat să fie cel care va împrăștia vreodată Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva”.
Citește și: Sfânta Parascheva de la Iași: rugăciunea celor care vor să se căsătorească
Rugăciunea Sf Parascheva
Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dăruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.
Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim preasfânt numele Tău în veci. Amin.
Calendar ortodox 7 octombrie. Zi de mare sărbătoare, cruce neagră... Șase lucruri pe care merită să le cumperi de la second-hand...