Live acumAdela
Prime Time 20:30Adela

Calendar ortodox mai 2019. Când pică sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena

Calendar ortodox mai 2019. Află cine au fost Constantin și Elena și ce rugăciune trebuie să spui în această zi.

Calendar ortodox mai 2019. Află cine au fost Constantin și Elena și ce rugăciune trebuie să spui în această zi.

Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt prăznuiți în fiacare an pe data de 21 mai. Constantin s-a născut în jurul anului 274 și a purtat numele de Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus. Aceasta a devenit împărat al Imperiului Roman după ce îi învinge pe Maxentiu și pe Liciniu. Împăratul Constantin a domnit între anii 306 – 337.

Rusalii 2019. Când pică Moșii de vară și ce trebuie să dai de pomană

Calendar ortodox 2019. Sfântul Împărat Constantin

Calendar ortodox mai 2019. Când pică sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena

Constantin este una dintre cele mai cunoscute figuri bisericești datorită Edictului de la Milano. Rezultatul întâlnirilor dintre Constantin și Licinius, ținute la Mediolanum în februarie-martie 313 este faimosul Edict de la Milano.

Sf ÎmpăratConstantin, împreună cu Edictul de la Tesalonic din anul 380, promulgat de către împăratul Teodosie, sunt cauzele principale pentru acceptarea creștinismului în Imperiul Român mai întâi la un nivel teoretic, iar apoi la nivel constituțional.

Legenda spune că în toamnă anului 312, în timpul luptei cu Maxențiu, Constantin cel Mare vede pe cer o cruce strălucitoare deasupra soarelui care avea inscripția: “in hoc signo vinces”, în traducere “prin acest semn vei birui.” Noaptea, Iisus Hristos i s-a arătat în vis împreună cu semnul crucii. Iisus îi cere acestuia să pună semnul sfintei cruci pe steagurile soldaților pentru că aceștia să fie protejați de focurile bătăliei.

Calendar ortodox 2019. Sfânta Împărăteasă Elena

Calendar ortodox mai 2019. Când pică sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena

Împărăteasa Elena, mamă împăratului Constantin cel Mare, a trăit între anii 248 – 329. Ea fost căsătorita cu generalul român Constantinuius Chlorus. Aceasta este cunoscută că fiind o femeie de credincioasă și smerită. Sfânta Elena a adus ideea de pelerinaj în Palestina și în provinciile răsăritene. Mai mult decât atât, i-au fost atribuite găsirea moaștelor Sfintei Cruci a Mântuitorului nostru Iisus Hristos și aflarea rămășițelor celor tei magi.

Rugăciune către Sf Împărați Constantin și Elena

"Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, cei ce sunteţi mai cinstiţi decât toţi împăraţii, aleşii lui Dumnezeu, căzând înaintea voastră cu lacrimi vă rugăm. Daţi-ne mângâiere şi nouă celor ce suntem în necazuri. Voi sunteţi mijlocitori Sfintei Treimi şi puteţi să ne ajutaţi nouă. Auziţi-ne şi pe noi acum. Alungaţi de la noi necazurile şi nevoile ce vin asupra noastră în această vremelnică viaţă. Și vindecaţi neputinţele noastre. Tămăduiţi bolile noastre. Potoliţi răutatea noastră. Izgoniţi pe vrăjmaşii nosştri văzuţi şi nevăzuţi. Daţi-ne nouă ca în pace şi în linişte să trăim. Ajutaţi-ne nouă cu sfintele voastre rugăciuni. Pentru mântuirea sufletelor noastre faceţi-vă milă cu noi acum, când cu frică şi cu umilinţă zicem către voi aşa: Bucuraţi-vă, părinţii creştinilor! Amin.”

Recomandari