- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Calendar ortodox februarie 2019. Sâmbătă, 9 februarie, credincioșii ortodocși sărbătoresc Odovania praznicului Intâmpinării Domnului. Sărbătoarea marchează încheierea Închinării la Templu a Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
Potrivit calendarului ortodox 2019, pe 9 februarie se prăznuiește încheierea perioadei de sărbătorire a Întâmpinării la Templu a Mântuitorului nostru Iisus Hristos de către Dreptul Simeon și proorocita Ana.
Părintele Nicolae Bordasiu, paroh la Biserica ‘Sf. Silvestru’ din București descire acestă sărbătoare astfel:
”Odovanie este ieșirea din praznic. În această perioada de o săptămâna în care cântărea bisericească subliniază în mod deosebit faptul acesta al recunoașterii a ceea ce cum spune cântărea ‘Nu pricep Curată, nici îngerii, nici oamenii, cum s-a putut petrece acest fapt’, or Dreptul Simeon, luminat de Duhul Sfânt, a recunoscut faptul că Dumnezeu L-a trimis pe Fiul Sau, care S-a întrupat, și în clipele în care încheiem sărbătoarea prin ieșirea din sărbătoare sau odovanie înseamnă că în tot timpul acesta cântărea bisericească și rugăciunile l-au slăvit pe Dumnezeu pentru acest mare fapt că Dumnezeu S-a făcut Om.”(basilica.ro)
Calendar ortodox 2019. Rugăciune 9 februarie, Odovania praznicului Intâmpinarii Domnului
Troparul zilei de 9 februarie 2019, Odovania praznicului Intâmpinarii Domnului:
Astăzi este începutul mântuirii noastre şi arătarea Tainei celei din veac. Fiul lui Dumnezeu, Fiu Fecioarei Se face şi Gavriil Harul Îl binevesteşte. Pentru aceasta şi noi, împreună cu Dânsul, Născătoarei de Dumnezeu să-i strigăm: Bucură-te, cea Plină de har, Domnul este cu tine!
Canon de rugăciune la Odovania praznicului Intâmpinarii Domnului:
Cântarea 1, glasul al 6-lea.
Irmosul:
Ca pe uscat umblând Israel cu urmele prin adânc, pe prigonitorul Faraon văzându-l înecat, a strigat: lui Dumnezeu cântare de biruinţă să-I cântăm.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Începătorul cel arătător de lumină al Cetelor celor de sus, trimis a fost astăzi către Fecioara, strigând: Bucură-te, Mireasă Preacurată, cu tine este Ziditorul tuturor şi Domnul!
Născătoarea de Dumnezeu:
Caut să înţeleg închinarea ta cea neobişnuită, a zis Fecioara, căci cuvintele tale nu sunt potrivite omenirii. Despre ce fel de Bucurie îmi grăieşti? Spune-mi lămurit, învăţându-mă.
Îngerul:
Prealămurit îţi grăiesc ţie, stând înaintea ta, cu bună cuviinţă, Preacurată; pleacă-ţi urechea ta: Puterea Celui Preaînalt se va pogorî peste tine şi Duhul Cel Sfânt te va umbri.
Cântarea a 3-a. Irmos: Nu este sfânt precum Tu...
Născătoarea de Dumnezeu:
Te văd acum, Îngere şi înţeleg că îmi grăieşti cu înşelăciune. Căci cum poate fiinţa cea materialnică şi stricăcioasă şi din pământ să încapă pe Cel Nematerialnic, pe Cel Ce Se îmbracă cu Lumina Nestricăciunii?
Îngerul:
Înţelepţeşte m-ai înfruntat tu, Curată, dar binevoieşte să înţelegi aceasta de la rugul care arzând nicicum nu se mistuia de foc, închipuind astfel, de mai înainte, Naşterea ta cea de negrăit.
Născătoarea de Dumnezeu:
Graiurile vieţii mi le înfăţişezi tu mie. Dar muntele cel ce fumega oarecând, care a primit pe Dumnezeu, mă încredinţează că firea cea materialnică nu va putea nicicum primi pe Cel cu totul fără de materie.(...)
Părintele Iustin Pârvu: ”Rugăciunea mamei pentru pruncii ei este mai puternică şi mai ascultată decât chiar rugăciunea p... Femeia și casa ei. Ce spune lipsa de dorință a femeii de a face curat în casă?...