Nimeni nu este un militant al minciunii, dar cand adevarul raneste si o face in mod gratuit, este mai bine sa ne abtinem. Daca suntem intrebati de prietenii nostri "Nu-i asa ca avem un copil foarte frumos si inteligent?", raspunsul ar trebui sa fie "Da, asa e" sau "Fiecare parinte considera ca puiul lui este cel mai reusit" si nu "Eu stiu ce sa zic?! Am vazut si altii mai frumosi si cu siguranta mult mai isteti!".
Motivul este unul destul de simplu: suntem empatici fata de interlocutori, intelegem faptul ca sunt subiectivi si nu incepem dispute fara sens. Mai mult, sinceritatea poate fi perceputa ca fiind ceva dur si unii se folosesc de adevar doar pentru a jigni sau a se simti mai bine in legatura cu propria persoana.
Aceleasi lucruri sunt valabile si in relatia de cuplu. Oricat de intimi am fi cu cineva, se poate ajunge intr-un punct de sinceritate pe care este indicat sa nu il depasim. Unele lucruri devin mai concrete, mai dureroase, prin simplul fapt ca sunt spuse. Ne pot trece tot felul de ganduri prin minte, dar sunt doar ganduri, sunt trecatoare si unele mai bine le tinem pentru noi si le uitam la fel de repede pe cat au aparut.
Sinceritatea benefica
Intr-o relatie de iubire, cei doi vor sa se cunoasca foarte bine, sa devina ca o singura persoana, au grija unul de celalalt si merg pe un drum comun in viata. De aceea sinceritatea este importanta in construirea stabilitatii, increderii si a unei bune comunicari.
O relatie armonioasa nu se poate baza pe minciuni si ascunzisuri. Cei doi isi impartasesc trecutul, si-l accepta si cunoscand foarte multe despre fiecare, devin un cuplu puternic, bine inchegat.
Sinceritatea negativa
Un alt tip de sinceritate este aceea in care unul dintre parteneri ii spune celuilalt ca nu ii suporta parintii, sau ca prietenii lui sunt ciudati.
Ea intensifica problemele si in momente neplacute, in care unul dintre parteneri si-a pierdut portofelul, i-a fost furat, iar celalalt este mai preocupat sa ii arate cat este de neatent tot timpul, in loc sa se gandeasca la solutii si sa incerce sa se abtina de la comentarii care nu aduc nimic bun.
Sinceritatea nu trebuie folosita ca o arma pentru a face pe cineva sa se simta prost, ci ca un mod de a ne deschide catre ceilalti, de a ne face cunoscuti si intelesi.
Foto: picasaweb.google.com
Romanii nu prea beau ceai, dar ii depasesc pe nemti la consumul de bere... Miley Cyrus a revenit pe Twitter!...