Schimbarea locului de muncă nu trebuie să fie o discuție doar despre veniturile lunare, bonusuri și alte beneficii. Jobul este un lucru, iar cariera este ceva mai important de atât, pentru că vorbește despre o traiectorie planificată și un mod de a face lucrurile din punct de vedere profesional. Marea diferență este poți schimba rapid un job, dar o carieră se schimbă cu multă muncă și multe riscuri.
Ce implică de cele mai multe ori o schimbare de carieră și care sunt primele lucruri pe care trebuie să le iei în calcul:
Care sunt perspectivele
De foarte multe ori, un loc nou de muncă vine la pachet cu nevoia de a lua totul de la zero. Relațiile cu șefii vor fi noi, colegii vor avea nevoie de timp ca să te cunoască, iar încrederea reciprocă se va construi numai și numai pe termen lung. Cum toate acestea necesită multă muncă, atenție, răbdare și timp investit, este important să știi care sunt perspectivele pentru tine la noul job. Acestea pot depăși uneori chiar și nevoile financiare curente, în condițiile în care pe termen mediu pot reprezenta un mare avantaj. Spre exemplu, poți avea o șansă mai clară de promovare pe o funcție pe care ți-o dorești, poți avea acces mai simplu în acumularea unor calități de care ai nevoie sau poți avea șansa să faci exact munca la care ai visat de la bun început. Toate aceste exemple pot să încline balanța chiar și atunci când factorul financiar nu este cel mai bun pentru moment.
Există riscul să îți dai toată rutina peste cap?
Dacă până acum nu l-ai considerat prețios în relația cu munca, timpul tău trebuie să intre în categoria lucrurilor cu adevărat importante. Schimbările de job vin uneori la pachet cu unele probleme dincolo de natura meseriei în sine, iar unul dintre acestea este drumul până la muncă, un subiect care trebuie tratat cu atenție, mai ales dacă va necesita o schimbare de rutină. Ia mereu în calcul mijloacele de transport alternative atunci când te gândești la cea mai bună soluție de a te deplasa spre locul de muncă, pentru că de multe ori acestea se pot dovedi mult mai eficiente din punct de vedere al timpului. În plus, puțină mișcare zilnică nu poate strica.
Cât de stabil este colectivul de lucru
Indiferent de job și de firmă, nimeni nu lucrează de unul singur, ci într-o echipă. Aici trebuie să analizezi cu mare atenție unele detalii care pot dezvălui lucruri pe care angajatorii nu ți le vor spune la un interviu. Încearcă să afli cât de unit este colectivul în care ai putea intra și dacă în ultima perioadă au avut loc mai multe plecări care ar fi putut destabiliza atmosfera. Ultimul lucru de care ai nevoie este să ajungi la un job care ți se potrivește, dar într-un moment în care nimic nu merge așa cum trebuie.
Care este viziunea managerului
Ambițiile și viziunea dictează drumul unui business, dar și al angajaților, iar aici managerul este persoana care trebuie să cunoască exact fiecare pas. În clipa în care te prezinți la un interviu de angajare, trebuie să fii conștient de faptul că nu numai angajatorul trebuie să pună întrebări, ci și tu trebuie să afli mai multe despre locul în care ai putea lucra. Astfel, trebuie să te intereseze să descoperi care este viziunea managementului, un factor care te-ar putea convinge să accepți sau nu o ofertă.
Cât de mult de potrivești cu modul și ritmul de lucru
Fiecare colectiv are o rutină, un ritm și un mod în care abordează problemele. Despre aceste lucruri ar trebui să pui întrebări ca să-ți dai seama dacă te potrivești acolo, dacă poți veni cu îmbunătățiri sau dacă trebuie să înveți repede lucruri noi ca să te adaptezi mai ușor.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: ASDF_MEDIA
Cadouri inspirate pentru cei mai energici copii... Calendar ortodox 19 aprilie. Cinstirea Sfântului Cuvios loan Paleolavritul...