- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Conform calendarului ortodox, zilele de miercuri și vineri din perioada 8 aprilie-3 iunie se numește Penticostar. Este o perioadă specială în care există o serie de tradișii și rânduieli bisericești de care țin cont credincioșii. În aceste zile est dezlegare la pește, asta fiind hrana principală de Penticostar.
Ce este Penticostarul
Penticostarul este perioadă dintre Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos și Duminică tuturor Sfinților (duminică de după Cincizecime), adică perioadă de bucurie a Bisericii pentru Învierea, Înălțarea la cer a Domnului Hristos și pentru Pogorârea Duhului Sfânt. Tot Penticostar se numește și cartea de slujbă care cuprinde toate rânduielile liturgice din această perioadă. Numele Penticostarului, "Pentikostarion“, i se trage tocmai de la perioadă ale cărei cântări le cuprinde, numită cincizecime, iar în grecește "pentikosti“.
Ce să faci de Penticostar ca să-ți meragă bine
Miercurea şi vinerea, în perioada Penticostarului (cuprinsă între Învierea Domnului şi Duminica Tuturor Sfinţilor – prima după Rusalii), este „dezlegare la peşte“. Lămuririle tipiconale indicate în „Rânduielile bisericeşti“, precum şi celelalte menţiuni (ca de pildă, „dezlegările la peşte“) din calendarul bisericesc au drept scop uniformizarea rânduielilor liturgice, menţionate de altfel în diverse tipicuri, cărţi bisericeşti sau de slujbă.
Rânduielile din perioada Penticostarului scot în evidenţă bucuria imensă care cuprinde întreaga făptură odată cu Învierea. Asprimea Postului Mare pe de o parte, precum şi „mângâierea“ din perioada Penticostarului (modul mai puţin aspru al postirii şi „dezlegările la peşte“, miercurea şi vinerea) pe de alta, îşi găsesc raţiunea în afirmaţia Mântuitorului: „Iar ei au zis către El: Ucenicii lui Ioan postesc adesea şi fac rugăciuni, de asemenea şi ai fariseilor. Iar ai Tăi mănâncă şi beau. Iar Iisus a zis către ei: Puteţi, oare, să faceţi pe fiii nunţii să postească, cât timp Mirele este cu ei? Dar vor veni zile când Mirele se va lua de la ei; atunci vor posti în acele zile“ (Lc. 5, 33-35).