Primele evaluari ale nou-nascutului
Examenul medical al nou-nascutului urmareste cateva date importante care se noteaza la nastere: marimea sa (aproximativ 50 cm), greutatea (circa 3,3 kg) si perimetrul cranian (in medie, 35 cm).
Scorul Apgar
Starea generala a noului nascut se evalueaza utilizand o scala elaborata in 1953 de Virginia Apgar, rezultand "scorul Apgar". Acesta se calculeaza la unu, cinci si zece minute dupa nastere si se noteaza in fisa de sanatate, tinand cont de mai multi parametri:
(a) ritmul cardiac: absent = 0 p; sub 100 batai/min = 1 p; daca este intre 100-140 batai/min = 2 p;
(b) efortul respirator: absent = 0 p; lent si neregulat = 1 p; semnificativ si insotit de plans = 2 p;
(c) tonusul general: absent = 0 p; flexiuni usoare ale extremitatilor = 1 p; miscari active = 2 p;
(d) reactivitate: absenta = 0 p; grimase faciale = 1 p; plans viguros si agitatie = 2 p;
(e) cromogenia pielii: albastruie /cianoza = 0 p; roz si extremitatile semnaleaza hipoxie = 1 p; intreg corpul roz = 2 p.
Scorul optim este de zece puncte - se acorda cate doua puncte pentru fiecare dintre parametrii (a) - (e), fiind acceptat ca satisfacator un scor de minim sapte puncte.
Reflexe ale noului-nascutului
• Reflexul inotului• Reflexul Babinsky: se declanseaza cand este atinsa marginea externa a talpii piciorului si se manifesta prin extensia degetului mare si deschiderea in evantai a celorlalte. Dispare dupa 12-18 luni, fiind inlocuit prin curbarea in jos a degetelor de la picioare la acest stimul.
• Reflexul de orientare: se evidentiaza la atingerea usoara a obrazului sau a comisurii buzelor si se manifesta prin intoarcerea capului in directia stimulului, de obicei a sanului matern; necunoasterea de catre mame a existentei si configuratiei acestui reflex poate conduce la numeroase incercari nereusite si frustrante pe parcursul alaptarii.
• Mersul automat: cand nou-nascutul este tinut vertical, sustinut de sub axile, iar talpa piciorului atinge o suprafata dura (o masa, de exemplu), copilul reactioneaza prin alternarea unor miscari de flexie si extensie a membrelor inferioare, ca si cum s-ar plimba. Aceste miscari de pasire a picioarelor nu sunt insotite de miscari corespunzatoare ale bratelor. Acest reflex se observa spre sfarsitul celei de-a doua saptamani de viata si dispare dupa 12 saptamani.
• Reflexul de suctiune: reflexul de cautare descris mai sus, se manifesta simultan cu reflexele de supt si inghitit care ii permit copilului sa se hraneasca. Nu este insa un reflex asociat exclusiv cu hranirea: nou-nascutul are o apreciere pentru activitatea ca atare, degetele devin obiecte predilecte. Mamele se vor alarma daca fenomenul se prelungeste dincolo de 3 ani.
• Reflexul de apucare (prehensiune): la stimularea prin presiune a palmei, de exemplu atunci cand cineva pune un deget in mana unui bebelus, se observa actiunea coordonata a degetelor pentru apucarea obiectului stimul. Dispare la 3-4 luni pentru degetele mainilor si dincolo de 1 an pentru degetele de la picioare.
• Reflexul lui Moro - se evidentiaza la pierderea brusca a sprijinului pentru cap si gat, de exemplu atunci cand este intins prea repede pe masa; se poate declansa si dupa tuse sau stranut si se manifesta printr-o extensie brusca urmata de flexie a bratelor si picioarelor (ca si cum ar imbratisa). Acest reflex dispare in jurul varstei de 6-7 luni, iar persistenta sa dincolo de aceste limite poate semnala o intarziere mentala.
Citeste si Ce trebuie sa stii despre dezvoltarea copilului in perioada prenatala!
foto: euforia.tv
Carti: Aventurile printesei Igraine Faradefrica... VIDEO! Vezi cea mai dulce casa din lume, numai din miere...