Astenia de sezon se manifesta in fiecare an, in aceleasi perioade, cu regularitate. Astenia de toamna sau astenia de primavara sunt cele mai cunoscute forme ale acestei tulburari, pentru ca atunci au loc schimbari bruste de temperatura sau de ora (ziua devine mai mica/mai mare).
Se crede ca astenia de sezon este provocata de reactia creierului la scaderea cantitatii de lumina o data cu schimbarea sezoanelor.
Melatonina si serotonina joaca un rol important, in aceasta privinta. Cand zilele se scurteaza si noptile devin mai lungi, apare un exces de melatonina iar copilul va simti in permanenta nevoia de a dormi. Serotonina creste atunci cand suntem expusi la lumina - un nivel scazut de serotonina duce la stari depresive.
Simptome
1. Schimbari de atitudine - de la bucurie la tristete, iritabilitate si/sau sentimente de neputinta, scaderea increderii in sine; autocriticism si senisibilitate neobisnuita
2. Lipsa de interes - lipsa placerii cand face lucruri care inainte ii aduceau bucurie;
3. Fara energie - oboseala fara motiv
4. Tulburari de somn - mai multe ore de somn decat de obicei (care le-ar putea ingreuna copiilor scularea de dimineata spre scoala)
5. Tulburari de alimentatie - pofte de carbohidrati si alimente pline de zahar; mancat in exces
6. Dificultate in a se concentra - lipsa motivatiei, greutate in a termina o tema sau proiect
7. Izolare
Tratament
Expunere marita la lumina. Pentru un copil cu astenie sezoniere minora, se recomanda un simplu tratament cu lumina. Inlocuieste becurile din camera lui cu unele cu putere mare si sfatuieste-l sa petreaca mai mult timp afara in timpul zilei.
Fototerapie. O astenie severa poate fi tratata cu un aparat de lumina, care se aseaza pe biroul din camera celui mic. In fiecare zi, copilul trebuie sa petreaca circa 45 de minute in fata lui (de preferinta dimineata), uitandu-se idin cand in cand in directia luminii - aceasta trebuie sa fie absorbita de retina. In general, simptomele scad vizibil in urmatoarele saptamani sau luni. Totusi, tratamentul trebuie urmat numai sub supraveghere medicala!
Antidepresive. In unele cazuri, se poate recurge la antidepresive usoare, dar numai cu acordul medicului. Totodata, este foarte important ca medicul sa fie informat de alte medicamente pe care le ia copilul la vremea respectiva.
Sedinte la psiholog. Uneori, este bine ca cel mic sa vorbeasca despre starile de tristete pe care le are si sentimentele negative care il cuprind in aceasta perioada. Un terapeut il poate ajuta sa-si recapete buna-dispozitie.
sursa foto: humantrafficking.org