Antena Căutare

Cum sa congelezi legume si fructe

Cand nu este sezonul anumitor fructe si legume, de multe ori apelam la cele congelate. O metoda eficienta este aceea de a le pregati noi insine pentru a ne putea bucura de ele mai tarziu.

1. Pregateste-te

Trebuie sa ingheti produsele repede, pentru a evita formarea cristalelor mari de gheata. Foloseste compartimentul „fast-freeze" (ingheata repede), daca dispui de asa ceva. Inainte de a incepe, verifica temperatura congelatorului (ai nevoie de -18ºC) si spatiul liber (pachetele se pot pune unele peste altele de-abia dupa ce sunt inghetate bine).

2. Fii selectiv

Ingheata doar produsele proaspete, in stare perfecta. Ideal este sa ingheti fructele si legumele la doar cateva ore dupa ce au fost culese.

Articolul continuă după reclamă

3. Ingheata separat

Unele produse isi pastreaza forma, fara sa se „sudeze" intr-un bloc de gheata, daca sunt inghetate direct pe o tava, nu in punga. Aceasta este o metoda la indemana, care iti permite sa scoti cateva bucatele de fructe/legume, atunci cand ai nevoie de ele. Legumele, curatate, taiate bucati si oparite (vezi tabelul din dreapta), se lasa la uscat. Fructele trebuie usor spalate sau sterse cu un servet umed, apoi lasate si ele la uscat. Apoi, legumele si fructele se pun la inghetat intr-un singur strat, intr-o tava tapetata cu folie de plastic sau de aluminiu. Dupa ce au inghetat bine, poti sa le impachetezi in pungi, fara sa-ti fie teama ca le vei zdrobi.

4. Impacheteaza

Atunci cand impachetezi alimentele bine, le maresti speranta de viata. Alege recipiente tari sau pungi pentru congelat si lasa putin spatiu deasupra, pentru ca produsele isi maresc un pic volumul atunci cand ingheata. Inlatura excesul de aer, care oxideaza alimentele (ceea ce inseamna ca vor pierde din continutul de apa si din aroma), apoi inchide punga foarte strans.

5. Pune eticheta

E plictisitor, dar merita. Pe masura ce trece timpul, nu o sa-ti mai amintesti ce contine fiecare punga, si nici data la care expira alimentele.Ce inseamna „a opari"

Este o metoda de a gati alimentele foarte repede, astfel incat sa-si pastreze calitatile (culoarea si consistenta). Este foarte utila atunci cand pregatesti legume pentru inghetat. Pune-le pentru o perioada scurta de timp (vezi tabelul de mai jos) intr-o oala cu apa clocotinda.

Cronometrarea se face dupa ce apa incepe sa fiarba din nou. Scurge legumele, apoi pune-le intr-un bol de apa rece (poti folosi chiar cuburi de gheata) sau trece strecuratoarea printr-un jet de apa rece, pentru a stopa rapid gatitul alimentelor.

Citeste si Good Food Romania!

Foto: littleredradish.com

Curiozitatea copiilor - o provocare pentru parinti... Alimente care te ajuta sa ai pielea fina...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x