In anumite cazuri, toti membrii noii familii se inteleg de minune din primul moment, insa in alte cazuri este vorba de un proces indelungat, ce necesita multa intelegere si rabdare. A-ti da seama care este exact rolul tau de parinte in viata unor copii care nu sunt ai tai, la care se adauga responsabilitatile de zi cu zi pot duce la confuzii intre tine si partener, probleme cu fostul sot sau sotie si copiii lor.
Desi nu exista nicio formula in crearea familiei perfecte, este important sa abordezi situatia cu rabdare si intelegere fata de sentimentele tuturor celor implicati.
Ia-o usor
Rolul unui parinte vitreg este acela al unui adult care sa aiba grija de copii si sa le fie ca un mentor si prieten. Poate iti doresti ca aceasta apropiere sa aiba loc destul de rapid si te-ai putea intreba unde gresesti atunci cand simti ca cei mici nu se deschid in fata ta sau a copiilor tai pe cat de repede te-ai astepta, insa relatiile au nevoie de timp pentru a creste.
Lasa ca lucrurile sa evolueze intr-un mod natural: copiii simt cand adultii sunt falsi sau cand sunt mintiti. In timp, poti dezvolta o relatie profunda cu ei si nu neaparat asemanatoare aceleia pe care o au cu parintii ce le-au dat viata, insa una la fel de importanta.
Factorii care iti afecteaza relatia
Copiii care sunt in doliu dupa moartea unuia dintre parinti sau inca incearca sa accepte divortul parintilor au nevoie de timp pentru a se vindeca inainte de a te accepta pe tine ca parinte. In cazul celor ai caror parinti inca traiesc, o noua casatorie poate insemna imposibilitatea de a mai spera ca cei doi sa se impace.
Desi poate au trecut ani buni de la divort, copiii (chiar si cei adulti) se agata de multe ori de ideea ca totul se va rezolva si vor redeveni o familie. Astfel, iubirea dintre tine si parintele lor le poate provoca furie si un sentiment acut de neputinta, confuzie, durere.
Alti factori care pot afecta tranzitia catre rolul de parinte vitreg
- Cum sunt copiii: atunci cand vine vorba de ajustare si formarea de relatii noi, copiii mici se adapteaza mai repede;
- Cat de bine ii cunosti: in general, cu cat ii stii mai bine, cu atat relatia pe care o ai cu ei va fi mai buna. Exista si exceptii, bineinteles (de exemplu, daca erai prieten/a cu parintii inainte ca acestia sa se desparta si copiii te invinuiesc pentru divort), insa in cele mai multe cazuri, cand ai petrecut mai mult timp cu ei, tranzitia va fi mai usoara;
- Cat a durat relatia cu parintele lor inainte de a va decide sa va casatoriti. Din nou, exista exceptii, insa de obicei, daca nu te grabesti in relatia cu persoana adulta, copiii simt ca ai cantarit bine decizia si esti pregatit/a sa iti asumi un angajament fata de ei.
- Cat de bine se intelege partenerul tau cu fosta sotie sau fostul sot. Conflictele dintre cei doi sau din contra, o comunicare buna, bazata pe intelegere si respect cantaresc foarte mult in modul in care copiii te vor accepta ca parinte vitreg sau nu. Este mult mai usor pentru copiii sa se adapteze unor astfel de schimbari atunci cand sunt feriti de anumite comentarii negative si schimburi de replici taioase intre adulti.
Trebuie sa stii de la inceput ca situatiile de acest gen pot fi problematice si ca nu exista mereu aceeasi chimie intre toti membrii noii familii. Insa mai important este modul in care gestionezi lucrurile si rabdarea de care trebuie sa dai dovada pentru ca totul sa devina firesc.
Foto: dovechristiancounseling.com
Beneficiile produselor din soia in alimentatia copiilor... Montblanc si Montegrappa aduc in Romania editiile limitate ale celor mai scumpe stilouri...