Vaccinarea se face dupa un protocol stabilit de medicul veterinar inca de la varsta de 6 saptamani
Deparazitarea cainelui este recomandata la fiecare 3-4 luni, inainte de vaccinare si oricand se manifesta semnele unei afectiuni parazitare. Prin deparazitarea curenta prevenim aparitia acestui tip de afectiuni la animalul de companie si chiar transmiterea unora dintre bolile parazitare, precum cele produse de toxoplasma, toxocara, echinochocus, dipylidium etc., de la animal la om.
Vaccinarea pisicii
De ce este importanta vaccinarea pisicii? Aceasta este intrebarea pe care multi proprietari o adreseaza medicului, justificand mai mereu ca felina nu paraseste imprejurimile locuintei. Raspunsul nostru este doar unul: vaccinarea pisicii este la fel de importanta precum vaccinarea cainelui.
In primul rand, toate felinele mai mari de 3 luni trebuie vaccinate antirabic conform legii, la aceasta vaccinare obligatorie adaugandu-se si vaccinarea pentru bolile contagioase cele mai importante ale pisicii. Vaccinarea pisoiului se incepe la varsta de 8-9 saptamani de viata cu rapel la 2-3 saptamani, urmand ca acest vaccin sa se repete la fiecare 12 luni si trebuie sa cuprinda imunizarea pentru rinotraheita, caliciviroza, panleucopenie, leucoza felina.
Toate aceste afectiuni se transmit extrem de usor, pot avea o evolutie acuta sau cronica, putin vizibila simptomatic, dar in timp pot crea probleme dintre cele mai grave. Transmiterea lor se poate realiza atat prin contact cu feline bolnave sau purtatoare, cat si prin contactul cu secretiile si excretiile acestora chiar si de pe hainele proprietarilor sau vizitatorilor.
Fiind vorba in majoritate de boli virale, transmiterea acestora este usoara, manifestarile diverse si nespecifice, iar tratamentul greoi, costisitor si deseori cu rezultate slabe. De aceea recomandam vaccinarea din timp a oricarei feline, indiferent de regimul deschis, semideschis sau inchis de viata.
Citeste si Revista Felicia!
Foto: www.torontoinfocenter.com