- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
PENTRU CARAMEL
450g de zahar tos
2 linguri de miere
115 unt sarat
125ml de smantana dulce pentru frisca
2 linguri smantana grasa
PENTRU CREMA DE CIOCOLATA
225g de ciocolata (70-80% cacao)
250ml smantana pentru frisca
1 lingurita cristale de sare de mare (sau dupa gust)
Mod de preparare
1. Pentru caramel, se toarna 100ml de apa intr-o tigaie incapatoare. Se adauga zaharul si mierea si se lasa sa fiarba incet pana se dizolva, iar caramelul capata o culoare auriu-cafenie. Se agita tigaia din cand in cand pentru a preveni lipirea, dar nu se amesteca. Se da focul mic si se adauga untul, apoi smantana dulce si cea fermentata, amestecand pana se obtine o compozitie omogena, apoi se lasa la racit.
2. Pentru blat, se incinge cuptorul la 180˚C/gaz 4. Se unge cu unt o forma de tort cu diametrul de 23cm si fund detasabil. Se topeste ciocolata, impreuna cu untul si laptele, intr-o tigaie mare, amestecand pana ce se obtine o compozitie omogena. Se ia de pe foc si se adauga zaharul si vanilia. Se amesteca, apoi se lasa putin la racit. Se bat galbenusurile cu smantana, se adauga la compozitia de ciocolata, urmate de faina si praful de copt. Se amesteca bine. Se bat albusurile intr-un bol pana se obtine o compozitie batoasa. Se amesteca o treime din aceasta in aluatul de tort, apoi se adauga si restul, impreuna cu cristalele de sare. Se toarna totul in tava de tort si se da la cuptor 40-50 de minute. Se lasa la racit 20 de minute, apoi se scoate din forma, ca sa se raceasca complet.
3. Pentru crema de ciocolata, se topeste ciocolata impreuna cu smantana, pe foc mic, apoi se toarna intr-un bol ca sa se raceasca.
4. Pentru a asambla tortul, se taie blatul in doua, pe orizontala. Se face un „sandvis" cu caramelul la mijloc - s-ar putea sa nu ai nevoie de tot, dar fii generos, caci ai nevoie sa echilibrezi crema de ciocolata usor amaruie. Se intinde si crema de ciocolata peste tort, se presara cu cristale de sare si se decoreaza cu trufe de ciocolata.
Citeste mai multe retete interesante pe Good Food!