Intelepciunea populara nu ajuta
Zicale ca „Bataia e rupta din rai", „Unde da mama creste", „Copilul trebuie pupat doar in somn" ofera argumente morale ce justifica acest comportament si ajuta la mentinerea disciplinarii cu bataia, impiedicand adoptarea altor modalitati de educare.
Indoiala apare cand parintele observa ca bataia ori nu functioneaza, ori il invata pe copil un alt comportament agresiv.
Daca un copil este batut pentru ca a luat o nota mica la matematica, asta nu il va face un matematician mai bun, in schimb il va face sa urasca si mai mult matematica sau scoala, fiind motivul pentru care parintii il pedepsesc. Astfel, el va minti sau va ascunde greselile de frica unei reactii agresive din partea parintilor.
Violenta emotionala
Copiii sunt afectati si de violenta emotionala din familie, mai greu de identificat ca atare. Unui copil caruia i se spune ca e prost, incapabil, lenes, nesimtit i se ofera, de fapt, prima lectie despre sine.
El va intelege ca asa este, si nu un copil special, iubit, dorit de parintele sau. In loc sa i se arate ce are valoros, ce stie sa faca sau ce poate sa invete, i se arata ce nu poate si inca nu stie, prin intermediul unor cuvinte nepotrivite.
Violenta emotionala mai inseamna sa nu acorzi atentie nevoilor copilului, sa-i minimizezi problemele cu mesaje: „iti trece pana te insori", „nu e o catastrofa", copilul intelegand ca pentru parinte nu este foarte important ce i se intampla lui.
Citeste si Revista Felicia!
Foto: photopostsblog.com