De atunci, studiile au continuat sa investigheze legatura dintre carne si cancer. In timp ce unele dovezi par a fi convingatoare, ce anume ar putea fi periculos la carne? Desi nu este foarte clar, exista o serie de ipoteze:
- Carnea este lipsita de fibre, antioxidanti, fitochimicale, si alte elemente nutritive de ajutor care s-au dovedit a oferi protectie impotriva cancerului.
- Multe sunt bogate in grasime si alte produse animale care duc la cresterea productiei de hormoni de crestere, crescand astfel riscul de cancer hormonal, cum ar fi mamar sau cancer de prostata.
- A fost stabilita o legatura intre un consum ridicat de proteine si aparitia cancerului. Carnea este bogata in proteine care sunt apoi transformate in amoniac, iar acesta poate fi cancerigen pentru om.
- Carnea gatita la temperaturi inalte duce la formarea de compusi cancerigeni, cum ar fi aminele heterociclice (HCA) si hidrocarburile aromatice policiclice (PAH). Acesti compusi s-au dovedit a fi carcinogeni la soareci, sobolani si alte primate non-umane care au fost supuse studiilor de laborator.
- carnea conservata cu sare, afumata si alte tipuri de carne procesata contin compusi azotati (NOCs), care sunt potential cancerigeni pentru om.
Care tipuri de carnea prezinta riscuri pentru sanatate?
In timp ce multe studii au identificat aportul de carne in general ca reprezentand un factor de risc pentru cancer, de fapt in special carnea rosie cum ar fi cea de vita, miel, porc, cea prelucrata (carnea conservata prin sarare, uscare, afumare) pare sa expuna consumatorii la cel mai inalt de risc si au facut obiectul celor mai multe studii.
Cu toate acestea, nu numai tipul de carne este un motiv de ingrijorare, ci si modul in care este pregatita. Metoda de gatire, temperatura si durata de timp influenteaza modul in care anumite tipuri de carne sunt cancerigene.
Carnea gatita la temperaturi foarte ridicate prin prajirea in ulei sau la grill produc cea mai mare cantitate de HCAs, in timp ce prajirea si coacerea se realizeaza la temperaturi mai mici si forma astfel mai putini compusi nocivi.
Cand este gatita prin fierbere, la aburi, prin coacere la cuptor sau intr-un mod care necesita o temperatura scazuta, compusii cancerigeni nu se formeaza.
In sfarsit, gatitul ce implica perioade mai lungi de timp (de exemplu, a face o friptura care este bine facuta) va cauza formarea de compusi mai cancerigeni fata de gatitul pentru perioade mai scurte de timp, de exemplu, a face o friptura care este "in sange".
Doar retineti ca si carnea gatita insuficient poate sa duca la intoxicatie alimentara sau alte infectii.
Este carnea organica mai sanatoasa?
Carnea organica provine de la animalele care sunt crescute fara aditivi de crestere sau hormoni si antibiotice. Daca este mai sanatoasa carnea organica decat cea neorganica nu a fost inca dovedit.
In general, cantitatea de hormoni de tipul steroizilor gasiti in carne reprezinta ceva minuscul comparativ cu aceia care maresc sansele aparitiei cancerului.
Ca masura de precautie, femeile insarcinate si copiii (pana la adolescenta) ar trebui sa evite carnea neorganica. Mai mult, se recomanda si consumul de produse lactate organice deoarece contin hormoni de crestere cauzatori de cancer, desi acest lucru este intens disputat.
Totodata, folosirea de antibiotice in cresterea animalelor creste numarul de bacterii rezistente la medicamentatie, ceea ce poate avea consecinte pe termen lung asupra sanatatii omului.
Cum poti reduce riscurile?
- variaza modurile in care gatesti carnea;
- incearca sa nu faci sosuri din grasimea ramasa la prajirea carnii.
Totodata e bine sa:
- cresti consumul de fructe, legume si peste si sa il limitezi pe cel de carne rosie si procesata;
- alegi carnea mai slaba.
Cu toate acestea, nu putem sa nu observam faptul ca in ziua de azi orice poate provoca aparitia cancerului. De aceea, cel mai bine e sa te ghidezi dupa propriul instinct si sa observi singur ce iti face bine.
Si daca a evita carnea este dificil, moderarea este cea mai buna solutie. La urma urmei, alternarea surselor de nutritie e cea mai buna cale.
La urma urmei, varietatea e cea care da sare si piper vietii.
foto: www.proteinpower.com
Tehnologia 3D nu este recomandata si copiilor... VIDEO! "Fantasia" capata viata in filmul "Ucenicul vrajitor"...