Căutare Live

Este copilul tau inzestrat? Ajuta-l sa straluceasca!

Copilul tau vorbeste cam elevat pentru varsta sa? Se simte responsabil pentru salvarea planetei? A invatat singur sa citeasca inca inainte de a merge la scoala? Cel mai probabil, este un copil inzestrat.

Atunci cand au de-a face cu un copil exceptional, oamenii raspund in moduri diferite.

In primul rand, trebuie clarificat faptul ca a fi inzestrat nu inseamna a fi Einstein, ci doar a fi mai capabil decat altii pentru varsta sa.

Pentru unii parinti, a merge la supermareket impreuna cu fiul lor de exemplu, poate fi un adevarat spectacol pentru alti parinti. Genul de conversatie pe care o pot purta unii adulti cu un copil de numai doi ani poate starni nu doar admiratie, ci chiar antipatie, anxietate.

Oamenii au anumite preconceptii despre cum ar trebui sa se poarte si sa vorbeasca un copil, iar cand cineva este diferit, poate fi privit pur si simplu ca ciudat. Sau incep sa isi evalueze propriul copil si devin nemultumiti. Un copil mai matur decat ceilalti ar putea sa isi faca prieteni ceva mai mari decat el, ar putea prefera compania adultilor chiar. Acest lucru ar putea fi interpretat gresit de cei care vor considera ca nu stie sa socializeze.

La fel, un copil inzestrat s-ar putea plictisi la scoala deoarece stie deja multe dintre informatiile prezentate. Iar acest lucru poate rezulta in faptul ca ar putea fi catalogat drept neatent, chiar obraznic.

Dar cum recunoastem un copil inzestrat? Are cateva caracteristici care includ:

- capacitati exceptionale de intelegere

- invatare rapida si gandire abstracta

- creativitate si imaginatie

- abilitati analitice si empatie

- un umor excelent

- o intuite superioara

Citește și
bianca neagu in rolul biancai in telenovela numai iubirea
O mai ții minte pe micuța Bianca din Numai Iubirea? S-a transformat într-o domnișoară superbă. Cum arată acum
O mai ții minte pe micuța Bianca din Numai Iubirea? S-a transformat într-o domnișoară superbă. Cum arată acum
copil cu pachet de scoala
O mamă a făcut pachetul copilului și l-a trimis la școală. Când l-a deschis, băiatul a avut o surpriză. Peste ce a dat
O mamă a făcut pachetul copilului și l-a trimis la școală. Când l-a deschis, băiatul a avut o surpriză. Peste ce a dat
angela coffman imbracata intr-o bluza neagra cu imprimeiu floral
Angela se declară cea mai econoamă mamă. Nu-și lasă familia nici să folosească hârtie igienică. Ce spune soțul ei
Angela se declară cea mai econoamă mamă. Nu-și lasă familia nici să folosească hârtie igienică. Ce spune soțul ei
Mai multe articole

- abilitati exceptionale de rezolvare a problemelor

- un inalt simt de responsabilitate sociala

Daca aveti un copil care nu se comporta prea bine la scoala, ati putea lua in considerare posibilitatea ca el sa fie mai avansat decat colegii lui. Si cel mai simplu mod de a afla acest lucru este un test de IQ, de creativitate sau unul comportamental. Daca rezultatele arata faptul ca este un copil foarte inteligent, puteti sa discutati cu profesorii acest lucru. Nu trebuie sa fie pedepsit pentru faptul ca stie deja anumite lucruri si de aceea este neatent.

In plus, in functie de flexibilitatea profesorilor, poate la ore sunt dispusi ca lui sa ii dea alt tip de exercitii care sa il stimuleze suficient. Daca acest lucru nu este posibil, atunci ganditi-va la niste activitati extrascolare care l-ar putea stimula: cursurile unei limbi straine, un club de lectura sau de astronomie. Discutati cu cel mic si aflati ce l-ar putea interesa.

A fi inzestrat nu este un lucru ce vine la pachet. Asta inseamna ca nu va fi neaparat bun in toate domeniile. Unii copiii ar putea avea abilitati deosebite de lingvistica de exemplu, altii de matematica, unii vor avea mai multe. Important este sa aflati care este aptitudinea speciala si sa o dezvoltati.

De multe ori, capacitatile unui copil trec neobservate in familiile in care si parintii au fost la randul lor copii inzestrati si este ceva obisnuit pentru ei. Considera acest comportament ca fiind ceva normal spunandu-si "ah, pai si eu citeam la varsta de 4 ani, a mostenit asta de la mine". Insa o astfel de calitate nu trebuie privita doar ca ceva firesc pentru ca e normal in familie, ci este o aptitudine importanta ce trebuie incurajata.

Sau, din contra, parintii interpreteaza un anumit comportament ca fiind vorba de o boala, cum ar fi ADHD (Deficit de Atentie / Tulburare Hiperkinetica) sau Sindromul Asperger. Este important sa nu fie confundate lucrurile si sa fie descoperita exact cauza comportamentului sau.

Un copil al caror nevoi intelectuale sunt anticipate si care este ajutat sa se dezvolte pe masura capacitatii lui poate avea rezultate exceptionale, nu doar pe plan profesional. Nevoile sale emotionale ar putea fi de asemenea satisfacute in momentul in care va simti ca se poate dezvolta, ca invata lucruri noi si ca este stimulat.

Bebelusul si animalul de casa, mereu sub supraveghere... Guinness, o bere mai putin calorica decat cele blonde...
Parteneri
Filme despre sfârșitul lumii. 5 povești apocaliptice pe care trebuie să le vezi
Dacă ești adepta filmelor de acțiune cu scenarii greu de imaginat, ți-am pregătit o listă cu filme despre sfârșitul lumii care să te țină cu sufletul la gură. Am ales pentru tine unele dintre cele mai apreciate producții din toate timpurile cu actori de renume și scenarii pline de suspans.
Catine.ro
Ultimele știri