Antena Căutare

FOTOREPORTAJ! Laboratorul Horologivm - locul unde ceasul e ridicat la rang de arta

Laboratorul Horologivm este poate singurul loc din Romania unde timpul a devenit arta. Creatia lui Mihai Ceciu, un orologier roman ce sfideaza vremurile, acest sanctuar al ceasurilor a reusit sa imbine doua notiuni ce pareau a fi pierdute – pasiunea si maiestria.

"Un ceas merge de cel putin 100 de ori mai mult decat o masina"


Pentru cei mai multi dintre noi, un ceas e doar un simplu accesoriu. Nu si pentru Mihai Ceciu, singurul roman care a absolvit cursurile scolii elvetiene de ceasornicari Wostep, Neuchatel. "A fost greu sa-i fac pe oameni sa inteleaga ca un ceas de inalta calitate e precum o opera de arta. Nicaieri in aceasta lume un obiect atat de mic nu a inglobat atat de multa valoare" - iar asta nu-i putin lucru. Fiind piese de o acuratete exceptionala, in care se imbina tehnologia de mare finete, matematica si mainile unui chirurg ce lucreaza cu timpul, aceste ceasuri costa pe putin cateva zeci de mii de euro. De multe ori, sunt mai scumpe ca diamantele. Pentru un spirit obisnuit cu frivolitatea, o asemenea creatie pare o "pierdere de timp", insa arta nu a fost si nu va fi niciodata pentru oricine.

Articolul continuă după reclamă

Laboratorul ce "repara" piese de arta

Din pacate, in Romania, meseria de ceasornicar a fost gresit pusa pe aceeasi treapta cu cizmaria sau tocilaria, unde ghereta si ieftina tocmeala sunt ca la ele acasa. Nici vorba de asa ceva in mintea lui Mihai, pentru care pasiunea si studiul sunt unul si acelasi lucru. "Am avut ambitia sa invat si sa practic aceasta meserie la cel mai inalt nivel. Atat ceas, cat si mult carte. Altfel nu se poate". Iar daca nu-l credem pe cuvant, laboratorul pe care l-a creat ne spulbera orice urma de indoiala.

2011/05/24//291885-ms_200511_mihai_ceciu_horologivm_01250027.jpg

Dotarile tehnice ale acestui laborator sunt de-a dreptul impresionante. Freze cu comanda numerica, calculatoare de diagnosticat si reglat mecanisme, masini Kronoglas de confectionat geamuri, aparate de placare cu metale pretioase, masini de gravat, microscoape, strunguri de inalta finete, prese speciale plus o intreaga gama de instrumente si platforme de testare sunt folosite la maximul potential de catre o echipa de ceasornicari ce s-ar putea numi, fara a gresi, artisti.

Compartimentat in spatii unde se executa sarcini specifice, de catre anumiti orologieri, unul dintre ei provenind tocmai din Slovenia, laboratorul nu deviaza de la standardele elvetiene: halat alb, izolare termica, aer purificat si, bineinteles, seriozitate si devotament.

2011/05/24//291892-ms_200511_mihai_ceciu_horologivm_01380030.jpg

La ce folosesc toate acestea?

Tot acest aparataj de mare finete este destinat reparatiei si intretinerii ceasurilor cu adevarat valoroase. "Cand ai un ceas de 100.000 de euro, nu poti sa-l neglijezi, e ceva unic. Trebuie verificat constant, o data la 4-5 ani, pentru a-l mentine in stare de functionare. E la fel de necesar precum revizia masinilor de lux, o forma de respect pentru opera de arta pe care o detii", ne-a explicat Mihai. Astfel a reusit ceasornicarul nostru sa-si dezvolte afacerea si visul chiar pe timp de criza, cand altii erau in pragul falimentului.

Dupa multi ani in care a practicat aceasta meserie la cel mai inalt nivel, Mihai a vazut cam tot ce se putea in materie de ceasuri. Jaeger LeCoultre, Patek Philippe, Rolex, Ulysse Nardin si Vacheron Constantin sunt doar cateva dintre brand-urile confirmate ce au suferit "operatii de succes" in laboratorul Horologivm, dovada a unui profesionalism din ce in ce mai putin intalnit in Romania.

2011/05/24//291893-ms_200511_mihai_ceciu_horologivm_00710019.jpg

Timpul se masoara frumos. Si cu precizie...

"Ceasurile scumpe sunt obiecte exceptionale, ai impresia ca prind viata cand le privesti", a rezumat Mihai. Dincolo de mecanismul aproape ireal prin precizie si arhitectura, un asemenea obiect indica si statura sociala, desi Romania este un taram in care snobismul e foarte des intalnit. In Elvetia, aproape ca nu exista om care sa nu poarte un ceas pe masura realizarilor in plan profesional.

In cateva zeci de grame se imbina, cu maiestrie, munca de-o viata a unor pasionati de orologerie pentru care fiecare rotita milimetrica trebuie sa fie ideala. Prin aspectul absolut unic al fiecarui ceas, dar si prin tehnologiile avansate din domeniul micromecanicii, precum mecanismul Tourbillon, aceste capodopere ating perfectiunea. "Sunt ceasornicari ce lucreaza zile la un singur surub, slefuindu-l la microscop pentru finisaje de cativa microni", ne-a explicat Mihai Ceciu. Si atunci, cum sa nu il admiri precum o opera de arta?

Dintre toate instrumentele posibile, ceasul este campionul absolut al preciziei. O toleranta de maxim 2 secunde, din cele 86400 ale unei zi, necesita ceva mai mult decat o simpla combinatie de piese. Atunci cand iti dedici viata unui asemenea obiect, implinirea vine doar dupa crearea propriei minuni ce masoara timpul. Greu, dar nu imposibil. Urmatorul pas al maestrului orologier Mihai Ceciu...

2011/05/24//291894-ms_200511_mihai_ceciu_horologivm_00840022.jpg

Vezi si GALERIA FOTO de mai jos!

foto: Mihai Stetcu

Reteta zilei: ceapa rosie coapta, cu cimbru si unt... VIDEO! Soarele pune sanatatea celor mici in pericol...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x