Antena Căutare

Gravida si afectiunile urechii

Rinita, otoscleroza sau infectii la urechi. Acestea sunt doar o parte dintre afectiunile din sfera ORL de care ar putea suferi femeile in perioada sarcinii, afirma medicul primar Radu Stanciulescu, de la Spitalul Universitar de Urgenta Elias din Bucuresti.

Una dintre cele mai frecvente afectiuni poarta numele de rinita de sarcina. De altfel, una din trei femei insarcinate are aceasta problema.

Rinita de sarcina nu e dureroasa si se manifesta prin nas infundat si secretii abundente, cauzate de modificarile hormonale. Fatul nu este afectat, deoarece oxigenarea mamei este in limite normale, femeia respirand pe gura.

MEDICAMENTE, CU MARE GRIJA!
Situatia e cu atat mai delicata cu cat, in cazul femeilor insarcinate, resursele terapeutice sunt limitate. Deoarece aceasta rinita apare in primul sau ultimul trimestru de sarcina, este foarte periculos sa se apeleze la medicamente.

Acestea pot afecta considerabil sanatatea fatului, asa ca medicii recomanda ser fiziologic sau solutii saline. Cu acestea, viitoarele mamici trebuie sa isi umezeasca mucoasa nazala.

Articolul continuă după reclamă

Tot la capitolul solutie saline se incadreaza, evident, si apa de mare, care are o concentratie considerabila de sare. De aceea, gravidele pot folosi apa de mare pentru a scapa de manifestarile acestei rinite.

De asemenea, pentru a evita senzatia de nas infundat, femeile insarcinate trebuie sa umidifice aerul camerei in care stau si sa doarma pe o perna mai inalta.

Medicul Radu Stanciulescu mai precizeaza ca, in general, medicamentele administrate tin seama in principal sa nu afecteze sanatatea fatului, care e prioritar.

Evident, situatia difera de la caz la caz, in functie de severitatea afectiunii. Daca este vorba de sinuzita purulenta, o alta afectiune destul de des intalnita printre gravide, medicii sunt nevoiti, uneori, sa administreze un antibiotic. Dar doar daca afectiunea pune in pericol viata mamei.

INFECTII
In perioada sarcinii scade imunitatea viitoarelor mamici, care se pot confrunta deseori cu infectii la urechi. Tot in "sfera ORL" se incadreaza si otita seroasa, care nu are cauze infectioase, ci cauze functionale.

"Asa cum se infunda nasul, se infunda si trompa lui Eustachio, canalul care aeristeste urechea", spune medicul Stanciulescu. In aceste conditii, aerisirea urechii e defectuoasa si se dezvolta asa-numita otita seroasa. De asemenea, pentru ca nu patrunde aer in spatele timpanului, apare senzatia de ureche infundata.

ALTE AFECTIUNI
Tot in perioada sarcinii, pot aparea si alte afectiuni, dar acestea nu au o incidenta foarte mare. Specialist in ORL, medicul consultat de Jurnalul de Sanatate spune ca, "pe fondul modificarilor hormonale date de actiunea estrogenilor, se produce o vasodilatatie in intregul organism.

Ca urmare, pot aparea sangerari la nivelul mucoasei nazale sau la nivel gingival. Acestea se trateaza la nivel local, cu substante astringente". Daca sangerarile sunt importante se trateaza fara sa se tina cont de starea de gestatie.

In ceea ce priveste obiceiul multor gravide, care isi administreaza diverse preparate naturiste pentru a evita medicamentele, specialistul spune ca e indicat ca femeile sa consulte medicul. "Doar cadrele medicale sunt in masura sa administreze un medicament sigur, in functie de gravitatea simptomelor."

OTOSCLEROZA
O alta afectiune a urechii este otoscleroza, care poate aparea in perioada de sarcina. Otosceroza se manifesta prin surditate, initial unilaterala, care devine apoi bilateriala. De asemenea, femeile afectate aud permanent un zgomot deranjant in urechi si pot resimti uneori chiar si ameteli.

Boala metabolica ce presupune blocarea lantulului osicular se mai numeste si otospongioza. Caracterizata prin aparitia unui tesut care se fixeaza in spatele urechii, maladia se declanseaza in perioadele de modificari hormonale: pubertatea, sarcina sau menopauza. Pana in prezent, tratamentele medicamentoase s-au dovedit ineficiente, de aceea otoscleroza se trateaza doar chirurgical.

Conform medicilor, daca la o ureche s-a intervenit chirurgical pentru a se indeparta tesutul respectiv, in perioada sarcinii nu se mai dezvolta aceasta afectiune. Insa, la o ureche neoperata, otoscleroza se poate declansa, mai ales in cazul modoficarilor hormonale.

Operatia prespune deblocarea lantului osicular si se efectueaza doar dupa trecerea perioadei de sarcina. Otoscleroza este o afectiune, in general, ereditara.

Dar pana in prezent medicii nu au reusit sa demonstreze cauzele si de ce se manifesta in special in randul reprezentantelor sexului frumos.

Citeste jurnalul.ro

Vegheati somnul copilului!... Sarea de mare este foarte buna pentru gomaj...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x