Atingerea cu palmele implica afectivitate, comunicare, caldura sufleteasca. Haptonomia vizeaza relaxarea si faciliteaza vindecarea prin intermediul atingerii.
In Europa Occidentala exista psihologi specializati in haptonomie, tehnica evidentiata de doctorul olandez Frans Veldman, dupa o munca de cercetare privind evolutia vietii umane. Denumirea provine din termenii grecesti: haptos - „atingere" si nomos - „regula".
Haptonomia este utilizata in diferite situatii, pentru noi insine sau pentru altii. Stim ca mangaierea intr-un anume fel poate atenua o durere, poate linisti o fiinta, poate transmite incurajare unei persoane suferinde, ofera prietenie unui animal, daruieste tandrete si iubire neconditionata.
Comunica cu bebelusul in timpul sarcinii
Metoda este utilizata frecvent si cu eficienta remarcabila in timpul sarcinii, practica sa fiind recomandata incepand cu luna a patra de sarcina, dupa ce bebelusul a inceput sa se miste si poate fi aplicata de ambii parinti. Gesturile esentiale comunicarii vor fi invatate de parinti in cursul sedintelor, sub indrumarea unui specialist, apoi vor putea fi practicate si acasa.
Sunt suficiente cateva apasari delicate pe burta mamei pentru a vedea bebelusul miscand. La randul sau, acesta percepe toate miscarile din exterior. Cu cat acestea sunt mai incarcate de afectivitate, cu atat personalitatea sa va fi mai dezvoltata si mai imbogatita.
Sfatul specialistului
Consilier psihologic Marilena Moldovan
„Consilierea psihologica a cuplului ii va ajuta pe parinti sa realizeze o comunicare armonioasa cu copilul in timpul sarcinii. In acest fel, acomodarea bebelusului cu mediul in care se instaleaza dupa nastere se va realiza fara dificultati.
Comunicarea verbala este importanta in timpul mangaierii, deoarece copilul va realiza legatura cu parintii, le va recunoaste timbrul vocal, ceea ce diminueaza emotiile si stresul din timpul sarcinii si usureaza travaliul. Pentru viitorul tatic este, totodata, o metoda extrordinara de a intra in contact cu copilul inainte de nastere.
Sedintele de haptonomie trebuie neaparat sa se desfasoare in prezenta tatalui. El se joaca, ii vorbeste, il mangaie, invata sa-i cunoasca reactiile.
Bebelusii sunt receptivi la sunetele grave, care se aud bine in lichidul amniotic, iar tehnica poate fi utilizata cu succes in timpul nasterii pentru a relaxa muschii mamei si a ghida mai usor bebelusul spre exterior. Rolul de ghid il poate indeplini tatal."
Citeste Revista Felicia
Tips-uri de vara pentru o piele fermecatoare... Acasa, in atelier...